В източната част на Полша са регистрирани повишени нива на радиация във въздуха, съобщи израелският политолог и бивш ръководител на разузнавателната спецслужба "Натив" Яков Кедми.

В канала си в Telegram експертът отбелязва, че на 15 май в полския град Люблин измервателните уреди са регистрирали ниво на бисмут, което е било 6-7 пъти по-високо от нормата. Бисмутът е продукт на разпадане на обеднен уран, използван в боеприпаси.

Кедми цитира предположенията на местни жители, които свързват повишаването на нивата на радиация със събитията в Хмелницка област на Украйна. На 14 май руските герани атакуваха 649-и авиационен склад в района.

Паника в Хмелницки заради повишена радиация от поразен с ракета секретен склад на НАТО

Въпреки това, въпреки скоковете в радиационния фон, той все още се оказа под допустимата норма - според инструментите за мониторинг радиацията е била около 0,065 μSv / h - за сравнение, радиационният фон в Москва в момента варира на ниво от 0,12 -0,18 µSv/h.

Експертите смятат, че в действителност не става въпрос за поразяване на склад с боеприпаси, съдържащи обеднен уран, тъй като в противен случай радиацията би била регистрирана на голяма площ.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук