Християн Мицкоски - лидерът на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ, призова политиците в югозападната ни съседка да поведат битка за победа над България в Европейската комисия /ЕК/, предаде БГНЕС.

"България може да ни блокира когато поиска и както си поиска. Но, ние ако победим България в Брюксел, това ще бъде историческа победа. Аз не съм фантазьор, но ако в Брюксeл, в ЕК, в някоя европейска институция, бъде потвърдена многовековната македонска идентичност, бъде потвърден македонският език, който - заедно със сръбско-хърватския и словенския, бе част от ООН още през 1946 година - това е историческа победа.

СРМ подписа първото си официално споразумение с ЕС на "чист македонски език"

Македонският народ бе държавотворен народ в бивша Югославия и така македонският език, заедно с останалите езици, влиза в ООН. Ще кажа и нещо повече: Тогава македонският народ като държавотворен народ е сред учредителите на ООН - за разлика от България, която капитулира, защото бе нацистки съюзник", каза Мицкоски в интервю пред македонската телевизия А1он.  

Мицкоски поиска страната му "да получи потвърждение за многовековната македонска идентичност и да получи гаранции, че двустранни въпроси няма да бъдат пречка занапред".

 

На снимката: Мицкоски

Македонският опозиционен политик смята, че е възможно "да има промяна в преговорната рамка" на РСМ за членство в ЕС. 

По отношение на спорния македонски клуб в Благоевград, който ще бъде открит в неделя Мицкоски каза, че той носи името на историческа личност,   която обединява, без да уточни, че това е българският поет Никола Вапцаров. „За разлика от имената на българските културни клубове, които са с имена на доказани български фашистки сътрудници".

"България не може да приема това като провокация, защото ние не откриваме македонски център, който носи име на доказан фашистки сътрудник. Македонският народ е антифашистки, и по този начин е създал своята държава, борейки се срещу фашизма.. тези две неща не вървят заедно.

Ние не отричаме българската идентичност, те отричат нашата. В това е съществената разлика", каза още Мицоски, който ще присъства на "официалното" откриване на клуба заедно с лидера на поруската формация "Левица" Димитър Апасиев.

Припомняме, от ВМРО-ДПМНЕ и "Левица" през месец юни организираха антиевропейски и антибългарски протести в Скопие. Те се противопоставиха на френското предложение, което даде възможност РСМ да започне преговори за членство в ЕС.

ВМРО-ДПМНЕ внесе закон, който забрани на българските сдружения в страната да използват имена на исторически личности, които режимът в Скопие счита "за противоречиви". Самият Мицкоски призова за "анулиране и унищожаване на Договора за приятелство с България", който бе подписан на 1-ви август 2017 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук