Айсбергът, който е предизвикал трагедията с "Титаник", е сниман от капитана на друг кораб няколко дни преди да се случи ужасяващият инцидент.

Фотографията е направена от У. Ууд, капитан на SS Etonian, на 12 април 1912 г. В резултат на сблъсъка са починали повече от 1500 души. Ако вземем предвид не само географските координати, но и доста странната форма на айсберга на снимката, можем да предположим, че именно той е отговорен за потъването на огромния кораб, съобщават световните издания.

Снимката на айсберга е поставена за продажба на аукцион и се очаква да бъде продаде за около 12 000 паунда. Тя е открита едва 108 години след трагедията. Черно-бялата фотография е направена съвсем случайно в момент, когато друг пътнически лайнер е преминавал през Атлантическия океан.Капитан У. Ууд обичал да фотографира. Той е снимал огромния айсберг, в който скоро след това се врязал "Титаник". Капитанът обърнал внимание и на координатите на айсберга, които на практика не се променили по време на бедствието.

Капитанът изпратил снимката на айсберга със странна форма на прадядо си. На фотографията той също така посочил датата, когато е направена, и точните географски координати. "Титаник" се е врязал в айсберга на 14 април 1912 г. в 22:20 часа. Огромният кораб е потънал само за три часа.

Търгът за продажбата на снимката на Ууд ще се състои на 20 юни. Фотографията, според експерти, изглежда много правдоподобна, като се вземат предвид описанията на члена на екипажа и свидетел на ужасното събитие Джоузеф Скарот. Доказателство е и необичайната форма на айсберга в горната си част, както и географските координати, посочени от капитана.

Превод и редакция: БЛИЦ