Управляващият Социалдемократически съюз (СДСМ) на Северна Македония на досегашния премиер на страната Зоран Заев обяви победа на парламентарните избори въз основа на предварителни данни на Македонската избирателна комисия. 

Според последни данни социалдемократите от "Можем", които обещаха да осигурят на Република Северна Македония европейско бъдеще, взимат най-малко три мандата повече в сравнение с коалицията "Промяна за Македония", начело на която е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски.

По данни на Държавната избирателна комисия при обработени близо 94 на сто от подадените бюлетини социалдемократите водят с 36.1 процента от гласовете, предаде "Ройтерс". ВМРО-ДПМНЕ е на второ място - с 35.9 процента, а етническият албански Демократичен съюз за интеграция се нарежда на трето място - с 10.2 процента.

Гласуването на предсрочните избори на страната беше отложено за 12 април поради пандемията от коронавирус и отне три дни. Според ЦИК общо 1 814 263 граждани на Северна Македония са имали право на глас. В понеделник гласуваха пациенти с COVID-19, във вторник - граждани, които са вкъщи по здравословни причини, затворници, отделения на старчески домове.

Сряда беше обявен за почивен ден в страната, в този ден всички останали граждани на Северна Македония можеха да гласуват. Според Държавната избирателна комисия на Северна Македония, всички 3 480 избирателни секции, които бяха отворени до 21:00 часа местно време, са били затворени навреме. В 20:00 часа избирателната активност беше 50,86%. Според предварителните резултати от обработката на 80% от гласовете, СДСМ печели с 36,5%, най-голямата опозиционна ВМРО-ДПМНЕ е на второ място 35,4%, следвана от най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция с 10%.

"Коалицията на СДСМ води с два мандата, според избирателната комисия. Тенденцията нараства и получаваме нова информация. Имам честта като ръководител на изборния щаб да обявя победата на моя СДСМ и най-голямата ни коалиция след 18 години, ние обявяваме победата с уверено предимство", каза генералният секретар на социалдемократите Люпчо Николовски пред партийния щаб, след което победата беше отпразнувана с музика. Малко по-късно, председателят на СДСМ Зоран Заев заяви, че в момента СДСМ и коалицията "Ние можем" имат предимство над 3 места в парламента, с възможност за още едно или две. Той заяви, че неговата партия в момента има 49 депутати, докато ВМРО-ДПМНЕ - 46.

"Нашата коалиция е победител в тези избори. Гражданите излязоха и гласуваха за ред, справедливост, по-добро днес и по-добро утре. Имахме мирни, достойни, свободни, честни и демократични избори", каза Заев. Той подчерта, че разбира позицията на гражданите, които не са отишли на урните. "Знам, че тези хора искат повече справедливост и им обещавам, че ще има справедливост. Ще направя всичко възможно да изкажа позицията си на глас на следващите избори. Пътят е прав, но трябва да работим още по-усилено и още по-усилено.

"Обещавам ви, че ние ще направим това в бъдеще, заплатите ще се увеличат, парите ще бъдат върнати на гражданите", заяви Заев, който добави, че ще подадат ръка на всеки, който се нуждае от подкрепа.