Иран предупреди за „регионалните последици“, които ще се случат в региона след въздушните удари, нанесени по Сирия от сили на САЩ, Великобритания и Франция“. Това става ясно от изявление на външното министерство на Иран, цитирано от световните медии.
 
„САЩ и техните съюзници нямат доказателство и без дори да изчакат позицията на Организацията за забрана на химическите оръжия проведоха военно нападение“, се казва в съобщението.
 
В него се посочва още, че САЩ са „отговорни за регионалните последици от това авантюристично действие“ и че Иран осъжда „явното нарушаване на международните правила и закони“.
 
Иран, заедно със Сирия, подкрепя правителството на Башар Асад и изпраща в Сирия военни съветници и доброволци, пише арабското издание khaleejtimes.com.
 
В същото време един от най-големите съюзници на САЩ и враг на Иран - Израел, приветства ракетните удари в Сирия. „Наказателните удари, водени от САЩ, в Сирия, са оправдани заради „убийствените действия“ на правителството в Дамаск“, заяви израелски държавен служител, който отказал да бъде съобщено името му.
 
„Миналата година президентът Доналд Тръмп каза, че употребата на химическо оръжие е прекрачване на червената линия. Тази нощ под американско ръководство САЩ, Франция и Великобритания действаха съгласувано, защото Сирия продължава да извършва смъртоносни действия“, заявява той, цитиран от световните медии.
 
Общественото радио пък съобщи, че Израел е бил информиран предварително за въздушните удари. Както БЛИЦ съобщи, появи се информация, че предварително са били уведомени всички държави-членки на НАТО.

Превод и редакция: БЛИЦ 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!