Хамза Юсаф беше избран за нов лидер на Шотландска национална партия (ШНП), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало след ожесточена надпревара, която изложи на показ разделенията в партията по отношение на политиките и буксуващата кампания за независимост на британската провинция.

37-годишният Хамза Юсаф ще стане най-младият първи министър на Шотландия и първият, произхождащ от етническо малцинство.

Очаква се новоизбраният лидер на ШНП да бъде официално утвърден за шестия първи министър на Шотландия след гласуване в регионалния парламент утре, предаде ДПА.

Първият цветнокож британски премиер обеща да поправи грешките на Лиз Тръс ВИДЕО

Миналия месец Никола Стърджън, която беше най-дългогодишният шотландски първи министър, обяви, че се оттегля, след повече от осем години на поста.

Юсаф ще я наследи, след като успя да победи настоящата министърка на финансите на Шотландия Кейт Форбс и бившата министърка на обществената безопасност Аш Ригън на първите избори за лидер на партията от близо две десетилетия.

"Шотландският народ се нуждае от независимост сега повече от когато и да било и ние ще бъдем поколението, което ще постигне тази независимост за Шотландия", заяви новоизбраният лидер в своя реч след обявяването на изборните резултати.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук