Броят на смъртните случаи от коронавирус в Румъния нарасна с 13, а общият им брой до момента е 107 души. По-рано властите съобщиха за 2738 случая на заразени и 94 починали.

"Броят на смъртните случаи, причинени от коронавируса в Румъния, нарасна до 107. Днес следобед бяха регистрирани още 13 смъртни случая", се казва в съобщението на стратегическата комуникационна група за ситуацията с коронавируса към румънския кабинет, съобщи Digi 24.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че лекарите, медицинските сестри и друг персонал, който работи със заразените с коронавируса ще получат по 500 евро месечен бонус.

„Поисках от правителството да пренасочи европейско финансиране, за да бъде даден 500 евро месечен бонус на персонала от първа линия, занимаваш се със заразените от Covid-19 пациенти“, каза той, предаде Ройтерс.

Около 15% от заразените с коронавируса в Румъния са медицински персонал.

Междувременно председателят на Румънското дружество по микробиология Александру Рафила прогнозира, че след 15 май може да има известно облекчаване на мерките за социална дистанция, предаде БТА.

Заради пандемията Румъния въведе извънредно положение за срок от 30 дни на 16 март.

В страната е забранено излизането на всички извън домовете им, с изключение на случаите, при които хората ходят на работа, до лекар или аптека, за покупки от първа необходимост и за извеждане на домашни любимци.

Хората над 65 години могат да излизат от дома си между 11 и 13 ч.