Samsung и LG значително подобриха своите продукти, японците вече не са уникални производители на качествена техника.
Японският електронен гигант Sony пострада повече от други компании в условията на икономическа рецесия, съобщава TechNews.bg. Загубите на корпорацията за 2008 година се очаква да възлязат на 2 милиарда евро, като една от основните причини за това е конкуренцията от страна на корейските производители Samsung и LG, смятат анализатори от Macquarie Securities.

Миналата седмица Sony назначи за първи път в историята си чужденец за президент. Американецът Хауърд Стрингър ще се опита да придаде повече динамика на Sony и да намали тежестта на администрацията. Стрингър посочва за основни съперници на Sony корейските Samsung и LG, както и Cisco, HP и Apple. През 90-те години на миналия век американските компании изоставаха от своя конкурент от изтока, а корейците се считаха за производители на евтини стоки. Сега обаче Sony очаква годишни загуби от 2 милиарда евро, докато Apple отчита рекордни печалби.

Според анализатора Дейвид Гибсън от Macquarie Securities, японската корпорация ще излезе отново на печалба най-рано през 2011 година. Проблемите на електронната индустрия идват от спада в търсенето, най-вече на американския пазар. През четвъртото тримесечие продажбите на LCD телевизори намаляха за първи път в САЩ - с 2% до 8,7 милиона броя, независимо че всички производители снижиха цените.
В допълнение, високият курс на йената спрямо долара и южнокорейския вон засегна негативно приходите на Sony на международните пазари, в сравнение с тези на конкурентите.

Още един проблем за Sony е утвърждаването на корейските компании като производители на висококачествена електроника. Samsung и LG значително подобриха своите продукти, в резултат на което японците вече не са уникални производители на качествена техника. Показателен за това е фактът, че във филиалите на веригата магазини за електроника Best Buy в Чикаго и Лос-Анжелис преобладават корейски стоки. Дори в някои магазини в Токио лаптопите на тайванските производители Acer и Asus изместват продуктите на Sony и други японски компании.

Новият президент Хауърд Стрингър вижда необходимост от по-тесни връзки между отделните подразделения на концерна. В бъдеще Sony ще се състои от две поделения: за мрежова електроника и услуги; и за потребителска електроника. Първото ще включва конзолите за игри PlayStation, лаптопите с марка Vaio и плейърите Walkman. Второто поделение ще обедини blu-ray устройствата, телевизорите, цифровите камери и музикалните уредби.

Очакват се и промени в мениджмънта на компанията, който трябва да стане по-ефективен и гъвкав. Хауърд Стрингър вече съкрати броя на подчинените му топ мениджъри от 12 на 2. Искаме да станем по-ефективни, боеспособни и подвижни, казва новият президент. /БЛИЦ