Дългоочакваният митинг "Справедливост за J6" (от съмишленици на участниците в щурма на Капитолия от 6 януари тази година) във Вашингтон, САЩ, в събота не оправда очакванията на организаторите си, предаде The Washington Times.


Въпреки очакванията за най-малко 700 участници, се появиха около 400-450 души, включително представители на пресата. Това показват данни на полицията на Капитолия.

Демонстрацията е преминала спокойно и не се съобщава за сериозни инциденти.

Участници настояха, че проявата не е в подкрепа на експрезидента Доналд Тръмп, нито е расистка, тъй като много от тях са с азиатски или друг произход. Те са се събрали, за да подкрепят задържаните в правото им на справедлив процес.

Самият Тръмп заяви, че участниците в протеста са в неизгодна позиция, без значение какво точно защитават.

Срещу близо 600 души бяха повдигнати обвинения по дела, свързани с бунта в Капитолия. Вече има и осъдени.

Припомняме, на 6 януари тази година привърженици на тогавашния американски държавен глава нахлуха в сградата на американския Конгрес, за да попречат на утвърждаването на резултатите от произведените през ноември 2020 г. президентски избори, спечелени от демократа Джо Байдън.

Полицията обяви, че планира да възстанови металните огради около Капитолия, издигнати след щурмуването на сградата на Конгреса.