По-рано днес стана ясно директорът на сръбската правителствена канцелария за Косово Марко Джурич съобщи, че косовските специални части с оръжие в ръка са нападнали северно Косово „с цел да заплашват и да предизвикат паника с арестите“. 

Това се случи след, като най-малко петима сърби бяха арестувани тази сутрин за предполагаемо участие в организираната престъпност. Арестите бяха извършени във всичките четири сръбски общини в северната част на Косово.  

Сега обаче стана ясно, че самолет „МиГ-29“ е прелетял преди часове ниско по посока Косово. 

Агенция ТАНЮГ съобщава още, че преди 14 часа (15 часа българско време) от казармата на сръбската армия в Кралево е започнала да излиза колона с военна техника. Също така, преди това в казармата е бил министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин. 

Агенцията припомня, че след акцията на специалните части на Косово срещу служители на Полицията на Косово в северната част на страната, президентът на Сърбия Александър Вучич приведе армията в пълна бойна готовност.

„Ако се стигне до заплахи срещу реда и живота на хората в Северно Косово, нашата армия ще защити нашия народ“, заяви държавният глава.

ТАНЮГ съобщава още, че преди 14 часа (15 часа българско време) от казармата на сръбската армия в Кралево е започнала да излиза колона с военна техника. Също така, преди това в казармата е бил министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин. 

Междувременно стана ясно, че руснакът Михаил Краснощеков, задържаният сътрудник на Мисията на ООН в Косово, е в болница с телесни повреди. Новината бе съобщена от Мисията на ООН по делата на временната администрация в Косово (МООНК).

„Двама души, които се явяват арестувани граждани, бяха закарани в болница. Единият е сърбин, другият – руснак. Те имат телесни повреди“, цитира мисията думите на лекар от болницата Нита Мустафа в Косовска Митровица.

Руснакът е „бит от (служители) на спецназа на полицията“, след като те са чули, че той „разговаря със сърбите на сръбски език“.

Посолството на Русия в Сърбия осъди категорично нахлуването на косовските части в северната част на Косово и поиска незабавно освобождаване на руския гражданин. 

Малко след от Мисията на ООН поясниха, че косовските власти са пуснали руския служител на Мисията на ООН в Косово след искането, дошло от Москва.

Руснакът бе задържан в населената от сърби община Зубин Поток в Северно Косово по време на операция на полицейските части там.

Мисията на ООН съобщи, че руснакът и друг служител на световната организация, който също е бил задържан, са били освободени и получават лечение за нараняванията си. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!