Среща на върха на "Нормандската четворка" /Русия, Украйна, Франция и Германия/ ще се състои на 9 декември в Париж, съобщи днес Елисейският дворец, предаде АФП.

Перспективата за такава среща беше обсъждана по време на срещата между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин в Брегансон, Франция, на 19 август.

Олигархът Коломойски сензационно: Време е да се помирим с Русия, по-силна е от нас

След това перспективата за подобна среща беше обсъдена и на форума на върха на Г-7 в Биариц, във Франция.

В съобщението днес на Елисейския дворец се припомня, че срещата на върха в този формат цели да уреди конфликта в Източна Украйна между украинците и бунтовниците в Донбас. 

"Срещата ще се проведе в момент, в който от лятото насам беше постигнат голям напредък в преговорите, което по-специално позволи раздалечаването на войските в няколко зони на напрежение и позволи да се отвори нов етап от прилагането на минските договорености", се казва в съобщението на Елисейския дворец.

Първата среща в "Нормандски формат" беше през 2014 г., а последната се проведе през 2016 г. 

Срещата на 9 декември ще бъде първата за новия украински президент Володимир Зеленски, избран тази година с обещанието да сложи край на конфликта в Източна Украйна.

Днес Зеленски е разговарял по телефона с френския президент Макрон, след което Украйна потвърди участието му в срещата на 9 декември.

В телефонния разговор Макрон е уверил Зеленски в продължаващата подкрепа на Франция за Украйна по всички въпроси, предаде Ройтерс.

Двамата лидери са координирали подготовката за срещата на върха на 9 декември, поясни канцеларията на Зеленски.