Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) взе решение да изпрати колективни мироопазващи сили в Казахстан след призива на президента Касим-Жомарт Токаев, заяви арменският премиер и председател на Съвета Никол Пашинян, съобщават световните издания.

"Във връзка с призива на президента Токаев и с оглед на заплахата за националната сигурност и суверенитета на Република Казахстан, причинена, наред с другото, от външна намеса, Организацията на Договора за колективна сигурност в съответствие с член 4 от Договора за колективна сигурност реши да изпрати колективни мироопазващи сили на ОДКБ в Република Казахстан", заявил е Пашинян в публикация във Facebook.

Уточнява се, че силите ще бъдат изпратени за ограничен период от време, за да стабилизират и нормализират ситуацията в тази страна.

По-рано тази вечер президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска помощ от съюзниците в отбранителния съюз около Русия за потушаване на безредиците в страната, които той определи като "терористична заплаха".

Става напечено: Казахстан поиска военна помощ от Русия и съюзниците от ОДКБ НА ЖИВО

Казахстан е изправена пред най-тежките безредици от повече от десетилетие, първоначално предизвикани от покачването на цените на горивата.

Осем полицаи и членове на Националната гвардия са били убити по време на размириците в различни части на страната. Повече от 300 други служители на реда са били ранени.

На 2 януари в Мангистауска област в Казахстан започнаха протести срещу повишаването на цените на бензина за автомобили. Шофьорите поискаха по-ниски цени на горивата, които рязко се повишиха от 60 до 120 тенге (1.19 до 2.39 евро) за литър.

В Казахстан е страшно! Протестиращи щурмуваха резиденцията на президента, палят и грабят всичко по пътя си ВИДЕА

Правителството намали цената на втечнения газ в Мангистауска област до 50 тенге за литър. Други региони обаче настояха за същите мерки.

От 4 януари протестиращи влязоха в сблъсък със силите за сигурност на Площада на републиката в Алмати, а в други градове на страната избухнаха безредици.

Превод и редакция: БЛИЦ