Експлозиите в района на руската военновъздушна база в Новофедоровка в Западен Крим са в резултат на детонация на няколко авиационни боеприпаса на летището, съобщиха от руското Министерство на отбраната.

От там добавят, че върху обекта "не е имало никакво огнено въздействие”.

"Около 15:20 часа на територията на летище „Саки” близо до Новофедоровка на обградена площадка за съхранение е имало детонация на няколко авиационни боеприпаса. В резултат на експлозиите няма пострадали.

Авиационното оборудване на летището не е повредено", посочват от ведомството.

Към момента пожарникари гасят пожара, а експерти установяват причините за произшествието.

Както БЛИЦ писа, по-рано днес очевидци съобщиха за поне седем експлозии в руската военновъздушна база в Новофедоровка в Западен Крим. Власите обявиха извънредно положение. В района имаше евакуация на населението. Туристи и местни жители бягат панически.

 

Според информация в някои медии, поне трима души са пострадали.

Местните жители съобщават в социалните мрежи за голям брой линейки, които са се движили към Новофедоровка. Към мястото на експлозията е изпратена и медицинска авиация.

 

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов пристигна на мястото на експлозиите за изясняване на обстоятелствата.   

Военното летище „Саки” се използва за базиране на авиацията на Министерството на отбраната на Руската федерация. Към момента там е базиран 43-ти изтребителен авиационен полк на Русия, който се състои основно от самолети Су-30 СМ, Су-33 и бомбардировачи Су-24М, съобщава obozrevatel.com.

Там се намира и един от двата руски наземни тренировъчни комплекса за отработване на излитания и кацания на военноморска авиация.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук