Бойните действия в Украйна могат да излязат извън контрол и да се превърнат във война между Русия и НАТО. Това опасение изрази генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от АП и БНР.

"Ако нещата се объркат, те могат да се объркат ужасно“, каза Столтенберг в коментар пред норвежката телевизионна обществена компания NRK. 

"Това е ужасна война в Украйна. Това също е война, която може да се превърне в пълноценна война, която да прерасне в голяма война между НАТО и Русия, каза той и добави: "Ние работим всеки ден, за да избегнем това", каза Столтенберг.

Бившият премиер на Норвегия обяви в интервюто, че "няма съмнение, че е възможна пълноценна война“, добавяйки, че е важно да се избегне конфликт, "който включва повече страни в Европа и се превръща в пълноценна война в Европа".

Кремъл многократно е обвинявал страните от НАТО, че са заели страна в конфликта, като са предоставили на Украйна оръжия, обучават нейните войски и захранвайки нейното военно разузнаване, за да атакуват руските сили.

Русия разширява ядрения си потенциал

Русия разширява и модернизира ядрения си арсенал, заяви американският министър на отбраната на Лойд Остин. Остин коментира темата за руския ядрен арсенал на церемония по встъпването в длъжност на командира на Стратегическото командване на САЩ, под чийто контрол са американските ядрени оръжия. 

"Кремъл продължава с жестоката си и непровокирана война срещу Украйна и целият свят видя как Путин пристъпва към изключително безотговорно дрънкане с ядрени оръжия", каза американският министър. 

Москва няма мандат за нанасяне на превантивен атомен удар, за разлика от Съединените щати, каза Владимир Путин в петък и добави, че Русия разполага със свръхзвукови оръжия, които ще й позволят да отговори бързо и ефективно, ако бъде нападнат

"Всяка страна, която се осмели да нападне Русия с ядрено оръжие ще бъде заличена от лицето на Земята", каза руският президент.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук