Стотици птици паднаха от небето в Хага, Холандия, по време на експеримент с новата 5G мрежа, при който е изпробван нейният обхват и дали новата безжична технология ще вреди и на хората.
 
Новините за вредните последици за птиците не се появяват в медиите, защото в началото загинали само няколко птици. Kогато това се случило с още 150 птици, които паднали в обществения парк, хората започнали да се чудят какво става. Общо 297 пернати са загинали в Хага.
 
Малко преди зловещата случка на покрива на една сграда била поставена антена, с която започнали тестове. След това птиците в близкия парк започнали да падат от небето.
 
В същото време е забелязано, че патици от езерото в парка си потапяли главите под водата, сякаш за да избегнат излъчването, докато други отлетели надалеч.
 
Тази информация бе споделена от Йохан Куле в неговия профил във Фейсбук. Слуховете се коментират усилено и в социалните мрежи.
 
„Междувременно получих още информация за края на октомври (2018 г.) и установих, че птиците наистина са жертви на експеримента“, пише Куле.
 
По време на тестването на 5G мрежата е било забелязано странно поведение и на крави. Става дума за експеримент в Грьонинген, когато цялото стадо крави се озовало в канал.
 
Експерти предупреждават, че 5G мрежата въздейства негативно и върху хората.