Страховита буря изтръгна в 7 часа в неделя стара петметрова топола от корените й в къмпинг на италианския морски курорт Марина ди Маса, след което я стовари върху палатка със спящи в нея три сестрички, информира "Монитор".

Дървото уби на място най-малкото от момиченцата на три години, четиринайсет годишната му сестра умря преди обяд в болницата на Флоренция, а най-голямата на 19 години е с тежки наранявания.

Според лекуващите я лекари засега животът й е вън от опасност, но е настанена е в интензивно отделение, тъй като по тялото й има огромни и опасни за кръвоносните съдове съсиреци на кръв.

Трите момичета били на почивка от няколко дни заедно с родителите си – мароканци. Семейството живее в Торино, където бащата има собствена пекарна, а майката е домакиня. По ирония на съдбата петимата били дошли на море в Марина ди Маса благодарение на т.нар. ваканционен бонус на правителството на Джузепе Конте.

Това са 500 евро, халризвани безвъзмездно на всички италиански семейства с цел подпомагане на туризма, с които бащата на момичетата наел за седмица малко бунгало в къмпинга. В него той се настанил с майка им, а за дъщерите си опънал палатка досами бунгалото, в която децата прекарвали нощите. За беда стволът на старата топола се премерил точно в тази палатка, превръщайки една ваканция в трагедия не само за семейството – мароканци, но за всички почиващи в Марина ди Маса.

Лошото време, връхлетяло Северна Италия през нощта на събота срещу неделя, както и поредица от завихрили се намного места смерчове, заляха поне с метър вода редица селища в областта Пиемонт и в района на Верона.

А недалеч от града на Ромео и Жулиета придошъл поток повлякъл снощи петдесетгодишен мъж, който засега се води „изчезнал“, но надеждите да бъде открит жив и здрав стават все по-малки. В същото време в градчето Монтекия ди Крозара ураганен вятър, премесен с порой, отнесе покривите на десетки къщи, вили и стопански постройки.