Социалната фобия е вид невроза - засегнатите до такава степен се страхуват от преценката на околните, че избягват всякакви социални контакти. Между 10 и 15 процента от хората в Германия имат признаци на социална фобия, посочва Дойче веле.
Първите признаци се проявяват още в детската градина - детето се вкопчва в раменете на родителите си и в никакъв случай не иска да бъде оставено само. И по-късно, в училище, сигналите на социалната фобия са неизмерими, казва професор Ерик Лайбинг от университета в Гьотинген:
"В училището често се случва юноши или малки деца, които нямат достатъчно вяра в себе си, да не се обаждат изобщо. Случва се с месеци да не говорят или да не взимат участие. Това вече би било положение, в което има нужда от лекарска намеса."
Ядрото на социалната фобия се оформя още в ранната фаза на детството, смятат експертите. Когато родителите прекаляват със закрилата и контролират строго, рискът от развиване на социална фобия е по-голям.
"Когато се върна от училище, най-често сядам веднага пред компютъра - да видя има ли нещо ново. После бързо обядвам, правя си домашните, и пак на компютъра - да си початя с другите за това колко са тъпи учителите или нещо подобно. Обичам да играя и компютърни игри."
А точно интернет и компютърът, както смятат експертите, могат да задълбочат социалната фобия, тъй като предлагат възможности за отстъпление. Контактите са анонимни и няма реален контрол, като например погледите на околните, които могат да породят страх. Д-р Берт те Вилд, психиатър в Медицинския университет в Хановер: "В нашето проучване установихме, че хората, които са се поболели или са уплашени в реалния свят, се оттеглят във виртуалния, към който развиват зависимост."
Често след пубертета боязливостта изчезва от само себе си - засегнатите печелят приятели, изживяват социалните контакти като обогатяване на живота. Ако обаче социалната фобия остане, трябва най-късно в този момент да се потърси помощ, защото проблемите само могат да се задълбочат - до прекъсване на средното или висшето образование, или пък проблеми на общуването в службата.
Възможности за лечение
"Известно е, че между 60 и 70 процента се лекуват успешно чрез психотерапия или пък нещата се подобряват до такава степен, че всъщност страданието е минимално. Съществува и възможността за лечение с медикаменти. Само че обичайно, ако се прекъсне приемането на медикаменти, страховете се появяват отново."
Понастоящем предстои да бъде направено мащабно проучване, финансирано от федералното министерство на здравеопазването, чиято цел е да установи кои психотерапевтични стратегии са най-подходящи. Ще се направи сравнение между две стратегии - едната е поведенческо-терапевтична, другата - дълбоко психологическа. В проучването предстои да бъдат включени 580 засегнати от социалната фобия. /БЛИЦ