Министерството на здравеопазването на Словения обяви края на епидемията от COVID-19 в страната от сряда (16.06), но ваксинацията на населението и някои ограничителни мерки ще продължат.

По данни на министерството, през последните 24 часа в двумилионната страна са идентифицирани само 112 души, заразени с коронавируса, а двама пациенти са починали.

Една доза от различни западни ваксини е била приложена на 769 248 жители на Словения, а 551 906 възрастни граждани са били напълно имунизирани. В болниците са настанени 122 пациенти, от които 40 са в интензивни отделения.

"От 16 юни епидемията в Словения официално приключва, но борбата с коронавируса все още не е приключила. Затова ваксинацията остава ключова мярка за контрол на епидемията. Бъдещето на ЕС се основава на солидарност и сътрудничество с общи ценности и цели за ваксиниране", заявила е министър Янез Поклукар в публикация на Министерството на здравеопазването в Twitter.

В Словения все още съществува изискване за носене на защитни маски в затворени пространства, както и ограничения за броя на хората, намиращи се в помещенията, а и изисквания за дистанцията.

Съществува и постоянно актуализиран списък на страните от "червената зона", в които се изисква карантина при пристигане от тези страни.

Припомняме, че през май 2020 г. Словения също беше обявила, че епидемията приключва, но до октомври ситуацията се промени.

Превод и редакция: БЛИЦ