Унгарските държавни медии са издали специална препоръка към своите журналисти да искат разрешение, когато предават новини, свързани с шведската тийн-еко активистка Грета Тунберг.

Това съобщава европейската версия на електронното издание „Политико”, основавайки се на потвърдени, неназовани източници, пише Труд бг

Екоактивист №1 в момента Грета Тунберг щяла да трича кучета в България

Според тях унгарските държавни медии са били снабдени със списък от чувствителни теми, по които журналистите да консултират с властите за одобрение.

По отношение на шведския климатичен активист Грета Тунберг на унгарските журналисти се препоръчва да се консултират с редакторите и ръководните си органи, преди въобще да предложат тема, свързана с дейностите на Тунберг.

„Политико” посочва, че в този контекст не става ясно кой в крайна сметка се води за отговорен за съдържанието на информацията предлагана на унгарските гласоподаватели, предвид че цензорът се явява директно унгарската държава.

Будапеща се намира в процес на „процедура по член 7” на ЕС, по отношение на изискванията за спазване на върховенството на закона, свободата на медиите и на изразяване.