В Испания 1171 жени са били убити от своите съпрузи или бивши партньори от 2003 година. Само през тази година 38 жени са загубили живота си, показва доклад на Министерството на равенството.

В Международния ден за борба с насилието срещу жените стана ясно, че около 1 милион и 700 хиляди деца в Испания живеят в домове, където жените са жертви на сексуално насилие. Често те стават косвена жертва в отношенията между майката и партньора ѝ.

Ето къде и как жени жертви на насилие могат да потърсят помощ

Само през изминалата година са убити 7 деца, а през тази още две като целта е била по този начин да се накаже майката.

От 2013 досега 48 деца са убити заедно с майката. Най-трагичната година е 2008-ма когато живота си са загубили 76 жени.

От началото на януари тази година досега са убити 38 жени и то от бивши или настоящи партньори. Сираци са останали повече от 365 деца, за които държавата след промени в Наказателно-процесуалния кодекс преди една година, увеличи закрилата си като вече не допуска убийците да посещават или да имат връзка с малолетните си деца.

За по-малко от десетилетие 512 жени бяха убити от партньорите си, като тези престъпления представляват 92% от всички убийства в страната.

Всеки ден в полицията постъпват средно по около 440 жалби за насилие, основано на пола, като през миналата година те са били над 163 000.

Въпреки ограничителните заповеди, издавани от съдилищата и промените в наказателния кодекс, тенденцията към постоянно нарастване на тези престъпления е тревожно възходяща, алармират от организациите за защита на жените и призовават за съдействие от страна на приятели, съседи и колеги, които да информират полицията, тъй като много често жертвите не събират достатъчно смелост.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук