Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев обяви, че подава оставка като ръководител на кабинета и лидер на управляващата партия Социалдемократически съюз (СДСМ), след като партията му загуби местните избори. Това съобщи информационна агенция Ройтерс. 

В неделя в Северна Македония се проведе вторият тур на изборите за кметове и представители на общините. По предварителни данни на избирателната комисия най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ печели в повечето региони.

"От името на СДСМ поздравявам нашите опоненти за победата на тези общински избори. Поемам отговорността за резултатите от тях. Подавам оставка като министър-председател и председател на СДСМ", заяви Заев на пресконференция, излъчена в социалните мрежи.

Той е добавил, че е против предсрочни парламентарни избори и че е готов да продължи да изпълнява задълженията си до сформирането на нови власти.

Заев е подчертал, че се гордее с присъединяването на Северна Македония към НАТО по време на неговия мандат, с получаването на препоръката на ЕС за започване на преговори за присъединяване на страната му и с провеждането на преброяване на населението за първи път от много години насам.

По-рано изданията в Северна Македония съобщиха, че управляващата партия Социалдемократически съюз губи кметската битка в столицата Скопие. Това показват и първите данни от преброяването на бюлетините от втория тур на местните избори в страната.

Досегашният кмет на Скопие Петре Шилегов губи от Данела Арсовска, която е подкрепена от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

Кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ водят освен това и в Охрид и Битоля. Очертава се също така загуба на Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети в Тетово и Гостивар, като партията е основният коалиционен партньор в правителството на Зоран Заев.

Превод и редакция: БЛИЦ