Край границите на Украйна има 400 вражески бойни самолета и 360 хеликоптера. През изминалото денонощие силите на ВСУ са свалили шест руски дрона.

Според кореспондент на УНИАН, това съобщи по време на брифинг Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна.

Говорителят на военновъздушните сили на украинските въоръжени сили Юрий  Игнат - Новини 24/7

Според него около границите на Украйна има бойна авиация на противника, която наброява над 400 единици. Има и 360 хеликоптера, от които над 150 са ударни.

Както каза Игнат, през изминалото денонощие е регистрирана голяма въздушна активност на противника - вчера са извършени около 200 въздушни полета. Противникът използвал основно бомбардировачи Су-22М3, носещи ракети Х-22. През изминалото денонощие врагът е изстрелял 8 такива ракети от въздушни платформи в различни региони на Украйна.

"През изминалото денонощие нашите сили за противовъздушна отбрана успяха да свалят два бойни вертолета на противника. Унищожени са и шест оперативно-тактически безпилотни летателни апарата", каза Игнат.

По-рано УНИАН съобщи, че Жданов разказа колко е трудно да се свалят руските ракети С-300.

Руските военни унищожиха командния пункт на Каховската групировка на Въоръжените сили на Украйна близо до село Нови Буг, Николаевска област. Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от информационни агенции.

„В резултат на високоточен удар на ВКС на Русия в района на село Нови Буг, Николаевска област, командният пункт на Каховската групировка на украинските войски е унищожен. 64 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна и седем единици военна техника са ликвидирани“, каза той.

По-рано Министерството на отбраната публикува видео с удари от "Малка" по позициите на въоръжените сили на Украйна. Както отбеляза старшият стрелец на изчислението на самоходните оръдия на име Иван, особеността на тези инсталации е техният голям калибър и обхват.

Въоръжените сили на Украйна унищожиха склад за боеприпаси на окупаторите в Нова Каховка в Херсонска област. Те също така ликвидираха вражеските командни пунктове на тактически артилерийски групи в района на Кахов и Берислав.

ВСУ уничтожили командные пункты и склад с боеприпасами оккупантов в Херсонской области – ОК 'Юг'

Това съобщи говорителят на ОК "Юг" Владислав Назъров в ежедневната сводка на оперативното командване. Посочва се, че самите нашественици са ликвидирани заедно с техниката.

„В резултат на огневата работа на нашите ракетни и артилерийски подразделения бяха унищожени командните пунктове на тактическите артилерийски групи на противника в района на Каховка и Берислав. Унищожени са 7 рашисти, самоходна артилерийска установка, транспортни средства и още 1 боеприпаси. е потвърдено депото в Нова Каховка“, се казва в съобщението.

Командването също така заяви, че "състоянието на Антоновския мост е коригирано за пореден път".

„Предвид нанесените щети и непрекъснатия контрол на огъня, окупационните сили все още не са взели решение за използване или ремонт на моста“, се казва в съобщението.

Както OBOZREVATEL съобщи, на 24 август въоръжените сили на Украйна продължиха да нанасят удари по позиции на противника в южната посока. Ликвидирани са още поне 12 руски окупатори. Ракетни и артилерийски части отново атакуваха Каховския мост.

През шестте месеца на пълномащабна война въоръжените сили на Руската федерация загубиха почти 46 000 войници и офицери в Украйна. Вражеската армия загуби почти 2000 танка, повече от 4000 бойни бронирани машини, повече от хиляда артилерийски системи, повече от 400 самолета и хеликоптера, както и хиляди единици друга техника, пише OBOZREVATEL.

Според Обединеното кралство, ако вземем предвид не само ликвидираните нашественици, но и тези, които са били ранени или избягали от бойното поле, тогава общите загуби на Руската федерация в Украйна от 24 февруари надхвърлят 80 хиляди военнослужещи.

Руските въздушно-космически сили удариха пет самолета на украинските военновъздушни сили на военното летище Миргород в Полтавска област. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от агенции.

Говорителят на руското МО Игор Конашенков вече е генерал-лейтенант

„Един Су-27 и един Су-24 бяха унищожени. Още два Су-27 и един Су-24 бяха критично повредени“, каза той по време на брифинг.

Загубите на противника в жива сила са 30 души, добави Конашенков. Освен това три украински самолета бяха унищожени в резултат на нападение срещу военното летище в Днепър.

По-рано медии съобщиха, че руските въоръжени сили са унищожили около 80 бойци на въоръжените сили на Украйна и 8 единици бронирана техника в ДНР. Всичко се е случило в района на Константиновка, уточни Игор Конашенков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук