Украинските въоръжени сили отново са нанесли удар по Змийския остров, където е съсредоточено военно оборудване на Руската федерация.

От ВСУ потвърдиха, че е започнал нов "рунд" на операцията, но засега разкриват много малко подробности.

Оперативното командване "Юг" съобщава, че украинските въоръжени сили продължават операцията по "демилитаризиране" на окупаторите на острова. Твърди се, че срещу вражеските цели са използвани различни оръжия, съобщава украинското издание "Обозревател".

"На Змийския остров продължи активна военна операция с различни сили и оръжия. Резултатите се уточняват", съобщават от пресслужбата на ВСУ.

Междувременно, разузнавателната служба на Украйна разкрива основните цели на Русия във войната и плановете ѝ за окупираните територии.

В момента руските власти решават какво да правят с окупираната Херсонска област и планират да проведат референдум там през есента.

Представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Вадим Скибицки е заявил това, съобщава "УНИАН".

Според неговите думи, стратегическите планове на Москва остават непроменени - това е пълна окупация на цялата територия на Украйна.

"Ако говорим за по-частични планове, то на първо място е достигането на административните граници на Луганска и Донецка област. И ние виждаме колко уверени са, че ще постигнат този успех. Защото вече започна подготовката за провеждане на различни референдуми, които вероятно ще се проведат още през септември тази година", каза Скибицки.

Говорителят на Държавната служба за сигурност отбелязва, че "вече няколко години подред руските власти повдигат въпроса за обединяване на така наречените републики ДНР и ЛНР. И сега въпросът е какво да се прави с Херсонска област: да се обяви за псевдодържавно образувание или да се обедини с Крим, или други въпроси, свързани с територията".

Генералният щаб на украинските въоръжени сили публикува оперативна информация за ситуацията в направление Бахмут. 

Съобщението е на официалната страница на Генералния щаб на въоръжените сили във Facebook.

"В посока Бахмут врагът обстрелва позициите ни от минохвъргачки и артилерия край Николаевка, Берестово, Покровское, Кодема и Ню Йорк.

Украинските войници нанесоха значителни загуби на противника край селището Павловка. След неуспешна атака окупаторите се оттеглят".

Украинските военни толкова бързо са се изнесли от територията на химическия завод "Азот", че са изоставили тук образци от оръжия, доставени от западни държави, информират световните издания.

Народната милиция на Луганската народна република (ЛНР) вече е започнала да обработва откритите трофеи. От милицията са съобщили, че са много благодарни на Киев и на колективния Запад за икономисването на боеприпасите на републиката.