Руските сили са обстреляли околностите на две населени места в Глушковски район на Курска област. Това се казва в изявлението на губернатора на региона Роман Старовойт в телеграм канала, предават агенциите.

Роман Старовойт (губернатор Курской обл.) – биография, фото, семья, жена и  дети 2022 | Узнай Всё

"Този следобед врагът обстреля квартала на две населени места в Глушковски район - село Коровяковка и фермата Отруба. Нито един снаряд не достигна целта, няма жертви и щети", пише той.

Руските военни потиснаха позициите на украинските бойци с ответен огън, за което губернаторът на Курска област им благодари.

По-рано медиите писаха, че в района на Курск е предотвратен опит за саботаж на летището. Според областния управител Роман Старовойт, в резултат на инцидента няма разрушения или щети по съоръжението.

Въоръжените сили на Русия унищожиха взвод от реактивни системи за залпов огън "Олха" и американски РСЗО HIMARS в района на Харков. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков.

„По време на контрабатарейния бой украински взвод от реактивни системи за залпов огън „Олха“ и американски HIMARS бяха унищожени в района на село Пятигорское, Харковска област“, ​​каза той по време на брифинг.

Освен това на огневи позиции бяха изтласкани пет взвода MLRS „Град“, три взвода самоходни артилерийски установки „Гвоздика“, един взвод оръдия Giacint-B и четири взвода гаубици D-30. Това се случи в районите на населените места Авдеевка, Соледар, Северск, Серебрянка, Артьомовск, Новгородское, Георгиевка, Велика Новосёлка, Връзките на Донецката народна република, както и Калиновка и Доброе в Николаевска област.

По-рано агенциите съобщиха, че украинските войски дезертират в посока Николаев поради големи загуби. По думите на Игор Конашенков такива случаи има в 59-та мотострелкова и 61-ва пехотна бригади, както и в 35-та бригада морска пехота.

Жители на Краснодарския край забелязаха колони от специална военна техника, движеща се в посока Крим.

Преди около ден жители на Краснодарския край забелязаха огромни колони от военна специална техника, движещи се в посока на Кримския полуостров. Последният, както беше посочено, се движеше в посока Крим, но със сигурност маршрутът на движението му от съображения за сигурност не се разкрива, но за първи път се премества само специална техника.

На представените видео кадри можете да видите как специалното оборудване се движи към Крим, по-специално става дума за мобилни ремонтни работилници, кранове, армейски тентирани камиони, трактори, танкери и др. Целта на придвижването на военна техника в тази посока остава неизвестна.

Експертите обръщат внимание на факта, че цялата техника, показана на видеозаписа, не е бойна и е много вероятно да се използва за възстановяване на обекти в руските военни територии в Херсонска и Запорожка област, взети под контрол, както и за материално осигуряване на вече разположените в контролираните територии руски войски, както и силите на ДНР и ЛНР.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук