По време на сватбена церемония, която се е състояла в САЩ, е възникнало огнище на коронавирус, в резултат на което са се заразили 177 души. По-късно някои от тях са починали, съобщават световните издания.

От Американския център за контрол и превенция на заболяванията са анализирали няколко случая на COVID-19 и са стигнали до заключението, че всички те са свързани с една сватба, на която са  присъствали 55 гости.

Церемонията се е състояла в малкия град в Мейн, в който до този момент не са били регистрирани случаи на инфекцията.

Първите случаи на болестта са регистрирани пет дни след сватбата. Първоначално двама гости се оплакали от възпалено гърло, суха кашлица и висока температура, а на следващия ден още трима гости съобщили за подобни симптоми. Всички те са били диагностицирани с коронавирус. По-късно броят на случаите започнал да се увеличава и специалистите предприели проверка.

Изяснило се, че тържеството е протекло с множество нарушения. Гостите били повече, отколкото било предвидено заради профилактичните мерки. Освен това те не носели маски и не спазвали социална дистанция.

Впоследствие 27 от 55 гости на церемонията заболели от коронавирус. Служителите на ресторанта, където се е състояла сватбата, също са се заразили. По-късно, чрез вторични връзки, инфекцията проникнала в старчески дом и затвор, които се намират на стотици километри от града, където се е провело тържеството.

Като "нулев пациент" е бил определен един от гостите, който се е оплакал от симптоми на COVID-19 на следващия ден след събитието, но получи резултата от теста едва 5 дни по-късно. Специалистите отбелязват, че сред починалите и хоспитализираните няма нито един непосредствен гост на сватбата.

 Превод и редакция: БЛИЦ