Швеция се опасява, че в случай на въоръжен конфликт, Русия, поне на първия етап, ще се окаже по-силна поради постоянното натрупване на военен потенциал близо до границите.

В продължение на цялата 2020 г. военната дейност на руските сили на сушата и в морето става все по-интензивна, заяви в интервю за Svenska Dagbladet шефът на шведското военно разузнаване. В същото време Калининград е важен елемент от руския „усъвършенстван отбранителен щит“, подчертава статията.

Изпълняващият длъжността ръководител на военното разузнаване (MUST) Даниел Олсон преди няколко дни присъства на закрито заседание на шведския парламент и разказа на членовете на комисията по отбрана и външни работи как се отнася военното разузнаване към това, че съседните на Швеция региони стават "по-малко сигурни", съобщава Svenska Dagbladet.

В дискусията взеха участие и представители на Радиотехническия център на шведските въоръжени сили (FRA) и Полицията за сигурност (SÄPO).

„През 2020 г. военната дейност става все по-интензивна в Балтийския регион, както и в Баренцово море и Северния Атлантик“, каза Олсон пред Svenska Dagbladet, коментирайки тази закрита среща.

Според експерти на шведското военно разузнаване, през последните години тази дейност е станала „максимално активна“ след периода на Студената война. А в случай на военен конфликт, Русия вече ще бъде по-силна - поне на първия етап, предупреждават представителите на шведското разузнаване.

„В случай на конфликт Русия вероятно първоначално ще има предимство пред НАТО на регионално ниво. Виждаме, че Русия се опитва да засили военния си потенциал в Северния Атлантик. Целта на това е да се предотврати изпращането на подкрепления в Европа в случай на въоръжен конфликт и по този начин да се осигури свобода на действие в Балтийския регион и Баренцово море “, предупреждава Олсон в интервюто за Svenska Dagbladet.

Той обясни, че шведското планиране на отбраната всъщност разчита на способността да приема помощ от американците, която руснаците възнамеряват да „спрат по пътя“ към Швеция. Тъй като тази държава не е член на НАТО, тя няма никакви допълнителни гаранции за сигурност и единствената надежда е, че САЩ ще се притекат на помощ.

А за Русия Калининград става все по-важен като укрепен форпост, който позволява да бъде предотвратена американската помощ, подчертава Олсон: „Военният потенциал на Русия ще нараства до 2025 г. Един от приоритетите е способността да се води конвенционална война на големи разстояния."

Русия пое контрола над Калининград, който преди се наричаше Кьонигсберг и беше столица на германската провинция Източна Прусия, по време на ожесточени битки по време на Втората световна война, припомня авторът. И сега това е важен форпост на руската отбранителна линия, отбелязва статията.

„Калининград е част от модерния отбранителен щит на Русия, простиращ се от Колския полуостров през Калининград и молдавското Приднестровие до Крим на брега на Черно море“, каза Фредрик Вестерлунд, експерт по Русия в Института за отбрана (FOI), пред Svenska Dagbladet.

Според Вестерлунд този регион като цяло има голямо военно-стратегическо значение както за Русия, така и за Швеция: „От Калининград руският флот и ВВС имат пряк достъп до Балтийско море.

Другата половина от руските балтийски военноморски сили са разположени в Санкт Петербург, откъдето трябва да излязат през Финския залив, който е доста дълъг и тесен коридор. Руското военно присъствие е по-лесно да се осигури от Калининград. Всичко това е важно и за Швеция."

Експертът също подчерта, че Кремъл високо цени Калининград по политически причини: "Руските власти са политически много заинтересовани от укрепването на руския суверенитет в този регион и загубата на Калининград би била огромно поражение за режима."

Още през пролетта на 2018 г. бяха публикувани сателитни снимки на Калининград, в които, както предполагат някои експерти, може да се видят „модернизирани военни съоръжения“ и бункери за съхранение на руски ядрени оръжия.

"Снимките намекваха за факта, че след няколко години тя вече се е превърнала в свършен факт: Русия мощно укрепи военния потенциал на Калининград", се казва в статията. В същото време програмата за натрупване на оръжие се прилага за всички видове подразделения на руската армия.

„Балтийският флот на Русия не е само флот от кораби, както може да се мисли. Те включват също самолети и наземни части, както и системи за ПВО. През последните години в Калининград непрекъснато пристигат нови танкове, изтребители, корвети с крилати ракети и много войници ”, пише Svenska Dagbladet.

В същото време повечето военноморски части се намират в крайбрежния град Балтийск (на около 40 км от Калининград). Тези подразделения могат да участват във военни операции в Балтийско и Северно море - както за отбраната на руската територия, така и за „отрязване на американски военни подкрепления в случай на война“, за което представителите на шведското военно разузнаване предупредиха в парламента, подчертава статията.

В подробен доклад за силите на Балтийския флот, който наскоро беше представен от изследовател от Шведския институт за изследване на отбраната Йонас Келен, също се отбелязва, че през последните години сухопътните войски са „приоритет“ – т.е. това е, което Русия засилва най-много. В същото време най-новите системи за ПВО С-400 започват да се разполагат в Калининград от 2012 г., според статията.

„Може да се заключи, че руснаците възприемат ситуацията по същия начин, както Европа и Швеция: военният потенциал в Калининград се засилва, тъй като Балтийският регион е станал по-малко сигурен“, пише Svenska Dagbladet. Единствената разлика е, че от другата страна на руската граница вярват, че заплахата идва от НАТО, обяснява статията.

„От гледна точка на Русия, основната опасност от Запад може да идва от въздуха, така че сега системата за ПВО е приоритет в Калининград. Днес Русия се тревожи повече отколкото по съветско време за позицията си в Балтийско море. Ако не може да защити Калининград, няма да може да защити и базите си с кораби “, заяви Шален в интервю за Svenska Dagbladet.

„Военното укрепване на Калининград сега се извършва относително открито. Стана част от политическата реторика, към която руснаците прибягват, за да представят НАТО като агресор “, се подчертава в статията. Например, преди няколко седмици руските медии съобщиха за създаването на нов център за бойна подготовка за съвместна подготовка на ВВС и ВПС в Беларус.

А през декември миналата година беше публикувана информация, че 11-ти армейски корпус в Калининград ще бъде подсилен с мотострелкова дивизия, пехота, танкове и артилерия.

Общо в региона трябва да пристигнат от 10 до 20 хиляди руски войници, които ще бъдат разположени по границата с Литва. Командването на Балтийския флот заяви, че те просто нямат друг избор, освен да отговорят на "нарастването на военната мощ на НАТО" по руските граници, се казва в статията.

„В отговор на тази заплаха ръководството на руските въоръжени сили е принудено да предприеме ответни мерки“, заяви в тази връзка руският адмирал Александър Носатов.

С все повече и повече оръжия и военни части в Калининград, Швеция също все повече изпитва "повишен военен натиск и заплаха" от Русия, подчертава статията. „Това означава, че има все по-мощни оръжейни системи, които могат да удрят цели в Швеция“, предупреди експертът Фредрик Вестерлунд в интервюто за Svenska Dagbladet.

Според него това се дължи именно на географските особености: „При сегашния обхват на сухопътните системи „Искандер“ (500 километра) руските военни могат да удрят цели в Швеция само от Калининград.

Не можете наистина да стигнете до Швеция от останалите руски територии, освен може би от самия север и дори тогава това не е много удобно, защото Финландия е между нас. Дори Русия да внедри нови ракетни системи с голям обсег, пак ще е по-удобно да изстрелвате ракети от Калининград по Швеция, особено когато става въпрос за южните райони на страната ни."

Експертът също така е уверен, че оръжията, разположени там, ще бъдат активно използвани именно в ранните етапи на потенциален конфликт. Тъй като в случай на допълнително влошаване на ситуацията, този малък анклав на брега на Балтийско море, заобиколен от страни от НАТО, ще бъде много труден за защита от страна на Русия за дълго време.

„Калининград е усъвършенствана, напреднала платформа и наличните ресурси могат да бъдат използвани в Балтийския регион в сивата зона между мира, кризата и войната. Но те ще трябва да бъдат приложени, преди ситуацията да се усложни сериозно. След това Калининград ще бъде твърде уязвим “, подчертава Вестерлунд в интервю за Svenska Dagbladet.

Според НАТО Русия продължава активно да нараства оръжия на обширни територии: от Балтийско до Черно море, от Средиземно море до Арктика, в Близкия изток и Северна Африка. И това означава, че алиансът трябва да предприеме съответните мерки и да не намалява боеготовността, се казва в статията.

Тези въпроси бяха повдигнати, по-специално, по време на среща на външните министри на НАТО в Брюксел миналата седмица, на която участниците обсъдиха „натрупването на руско оръжие“, кибератаките и „кампаниите за влияние“, пише Svenska Dagbladet.

„Русия дестабилизира своите съседи като Украйна, Грузия и Молдова, подкрепя потискането на опозицията в Беларус и се опитва да повлияе на развитието на Западните Балкани“, заяви в тази връзка генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Неслучайно през последните години НАТО продължи да укрепва своите сили в Полша и балтийските страни, които граничат с Калининград: сега има както формирования, разположени на принципа на постоянна ротация, така и сили за бързо реагиране, които могат да бъдат включени в случай на конфликт в Балтийския регион, се съобщава в статията.

В същото време и двете страни провеждат мащабни учения в района на Балтийско море и непрекъснато патрулират в морското и въздушното пространство, като често демонстрират доста провокативно поведение.

„Когато бойци и кораби от Русия, включително базирани в Калининград, и войските на НАТО се движат постоянно в едно и също пространство, са възможни грешки. В най-лошия случай те заплашват да доведат до много, много сериозни последици “, предупреждава авторът.
Подобни опасения изразява и изпълняващият длъжността ръководител на шведското военно разузнаване:

„Всички тези дейности от двете страни са предназначени да изплашат врага и да укрепят собствения си потенциал. Но при високо ниво на военна активност винаги съществува риск от инциденти или погрешна оценка на ситуацията “, каза Олсон в интервю за Svenska Dagbladet.