Появяват се повече доказателства, че вариантът на коронавируса Омикрон засяга горните дихателни пътища, причинявайки по-леки симптоми от предишните Covid варианти. Това заяви във вторник представител на Световната здравна организация (СЗО).

"Виждаме все повече и повече проучвания, които сочат, че Омикрон заразява горните дихателни пътища за разлика от другите досегашни коронавирусни варианта, които могат да причини тежка пневмония", посочи Абди Махамуд от СЗО пред журналисти в Женева, като каза, че това може да е "добра новина", предаде Ройтерс.

Той обаче добави, че високата преносимост (трансмисивност) на Омикрон означава, че на много места този коронавирусен вариант ще стане доминиращ в рамките на седмици, представлявайки заплаха за страните, където голяма част от населението остава неваксинирано.

Неговите забележки за намаления риск от тежко заболяване се съчетават с други данни, включително проучване от Южна Африка, която беше една от първите страни, където беше открит Омикрон.

Въпреки това Махамуд изрази предпазливост, посочвайки, че наред с други фактори, Южна Африка има младо население.

Запитан дали е необходима специфична за Омикрон ваксина, Махамуд посочи, че е твърде рано да се каже, но подчерта, че решението изисква глобална координация и не трябва да се оставя на търговския сектор да решава сам.