Рекорден студ скова Гърция, а обилен сняг буквално парализира столицата Атина, предават световните агенции. Кадрите и видеата от положението в южната ни съседка, разпространени в социалните мрежи, са направо стряскащи.

Бурята, която се дължи на втория и изключително интензивен амтосферен фронт "Елпида", който е в процес на развитие, наруши своя въздушен трафик и доведе до затваряне на училища. Аварийни екипи часове наред спасяваха шофьори, блокирани на околовръстното шосе.

Компенсация от 2 хиляди евро ще изплати компанията концесионер на магистралния околовръстен път на Атина "Атики Одос" за всеки от автомобилите, които бяха блокирани тази нощ на пътя заради обилния снеговалеж в района.

Компенсацията е била поискана от премиера Кириакос Мицотакис и компанията се е съгласила.

Според оценки, съобщени от говорител на правителството, тази сутрин на пътя са били блокирани поне 1200 автомобила, в които все още е имало около 200-300 души.

Влаковете и автобусите бяха спрени. Шестима пътници бяха леко ранени, когато машина се опита да изтегли влака им, закъсал на релсите.

Заради лошото време и невиждания студ, центровете за ваксинация в района на Атина и на остров Евиа бяха затворени. Държавните услуги, училищата, магазините, които не продават стоки от първа необходимост и банките в тези области, както и на редица острови, включително Крит, днес няма да работят.Гръцкият авиопревозвач "Егейски авиолинии" пък вчера отмени почти всички полети и предупреди, че днес се очакват нарушения в трафика. 

Според Националната метеорологчна служба (ЕМИ) основните характеристики на втората вълна ще бъдат много ниските температури, силният снеговалеж дори и в равнинните райони в Северна и Източна Гърция, както и на егейските острови. В района се очакват и северни ветрове от 8 и 9 бала.Извънредните атмосферни условия ще се наблюдават в Гърция днес и утре, като сняг се очаква дори и в равнините, включително в района на Атика, където превантивно днес и утре училищата ще останат затворени. Държавата съветва гражданите да избягват неналожителни излизания.

Компанията за жп превози СТАСИ съобщи в понеделник, че заради сняг по релсите няма да се движи метрото до международното летище в Атина. Мотрисите ще спират на станцията Дукисис Плакентиас.

Съобщено беше и за проблеми по метролиния 1 на електрическата железница, където мотрисите се движат от Пирея до станция Ирини. Работи се и по отстраняване на сняг от линията между станциите Ирини и Кифисия.Трамвайната мрежа, която временно беше блокирана заради опасността от подхлъзване на спирка Вулиагмени, по-късно е възстановила работа и трамваите спират на спирка Синтагма, съобщават още агенциите.

Градски автобуси и тролеи са спрени от движение заради силния снеговалеж, съобщи компанията за обществен транспорт в Атина (ОАСА). По няколко линии е имало проблеми и превозните средства са били принудени да спрат да се движат днес сутринта.

Както БЛИЦ писа проблеми има и в Турция. Покривът на склад на летището в Истанбул се срути под натиска на снега, който затрупа тази част на Турция. Силна снежна буря обърка автомобилния и въздушния транспорт в най-големия турски град. Любителски кадри показват хората да си пробиват път през снега на летището и бавно движещите коли по пътищата в близост.Турските власти временно спряха полетите на летището в Истанбул, а снегът затрудни транспорта в цялата страна.
  Гръцкият парламент спря работа заради лошите метеорологични условия в района на Атика. Решение относно възможно удължаване на мярката се очаква да се вземе този следобед, когато има среща на администрацията.

Служителите на публичния сектор са били изпратени вкъщи след указание на министерството на вътрешните работи. Указанието изключва служителите, чиято дейност директно е свързана с решаване на проблеми, предизвикани от лошото време.

"Метеорологична обстановка в Гърция е тежка. Очаква се ситуацията в област Атика да се влоши в следобедните часове, като атмосферните условия ще бъдат същите и утре", заяви говорителят на правителството Янис Иконому на пресконференция днес.

"Държавната система е на разположение да си сътрудничи с местната власт където е необходимо, за да се решат проблемите, причинени от лошото време", добави още той и подчерта, че са създадени координационни центрове в районите, застрашени от лошото време, с участието на противопожарната служба, полицията, въоржените сили, местните власти.
 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.