Руският кораб „Янтар“, за който се твърди, че изпълнява шпионска мисия, беше в близост до американския бряг. Това разкриват публични източници на разузнаването, съобщава „Форбс“.
 
Според данните от проследяването на движението, съдът на руските военноморски сили е напуснал родното пристанище преди месец и е изчезнал от публичните средства за проследяване. Внезапно в петък той отново се е появил на радарите в Карибско море.
 
Това внезапно появяване на кораба толкова далеч от родината е доста необичайно.
 
Преди време той привлече вниманието върху себе си с това, че плаваше в непосредствена близо до подводните кабели, които служат за осигуряване на интернет по целия свят, а също и за комуникация на военните.
 
„Янтар“ е обект на особен интерес от страна на западните военни. Според военноморските офицери, запознати със ситуацията, той е заподозрян, че поставя подслушващи устройства на подводните комуникации.
 
Корабът се набива на очи, защото е специално оборудван за такъв тип мисии и има поне три отделни системи за водене на подводна война. Той може да пусне дълбоководни подводници и има две отделни системи за дистанционно управление.
 
Каква точно е мисията на „Янтар“ не е публично известно. Руските военноморски сили го описват като „океанографски изследователски съд“. Той е под командването на Главната дирекция за дълбоководно проучване. Тя се намира в секретната руска арктическа база „Оления Губа“.
 
„Янтар“ пристигна в Тринидад и Тобаго в петък и си тръгна в неделя. Следващата му дестинация е неизвестна. Преди това местоположението ѝ беше видимо на Автоматичната идентификационна система. Тъй като формално се води изследователски кораб, „Янтар“ обявява своето местоположение в системата, за да  избегне евентуални сблъсъци.
 
В случая, обаче, изглежда е изключила връзката си със системата за по-голямата част от пътуването си.
 
Пътят от арктическата база до Карибско море е около 9300 км. Със скорост от 14,5 възела корабът би трябвало да стигне за две седмици. Въпреки това му отнело цял месец. Затова се предполага, че мисията му е била да търси нещо определено.

Превод и редакция: БЛИЦ