Русия е намерила начин да възпре САЩ от прибързани действия. Тайната е в новите атомни подводници от проекта "Борей". Те са способни да се прикрият на дъното и да нанесат изненадващ удар навсякъде по света. Тези "истински морски богове" наистина плашат САЩ, съобщават световните издания.

Първата атомна подводница от проекта "Борей" е приета на въоръжение през 2013 г. Кодовото име на "Борей" е стратегическата ядрена подводница от проект 955.

Тя е проектирана от руското конструкторско бюро "Рубин", разработвана е в продължение на почти 30 години и струва 8,8 милиарда долара, което е равностойно на стойността на три китайски самолетоносача "Ляонин". 

Веднъж Путин е заплашил, че дори и да се наложи да продаде Кремъл на части, все пак ще завърши строителството на националното оръжие на Русия и коз на Москва - проекта за стратегическа атомна подводница от проекта "Борей". 

"Борей" е голяма подводница. Общата й дължина е 170 метра, широчината й е 13,5 метра, максималната скорост достига 29 възела, а максималното водоизместване е 24 000 тона.

"Борей" може да се спуска на дълбочина до 450 метра - по-дълбоко от американските подводници тип "Охайо". Що се отнася до външния вид, подобрената версия на проекта "Борей-А" има приятна форма на капка, която спомага за намаляване на навигационното съпротивление и значително намалява шумовите смущения по време на движение.

По отношение на общите тактико-технически показатели "Борей" отговаря на основните оперативни изисквания на руския флот и в някои отношения изпреварва "Охайо". 

По отношение на мощността, оборудваната с воден реактор OK-650 и парна турбина, подводницата от проект 955 може да достигне удивителните 29 възела, дори при огромно водоизместване от 24 000 тона.

Това далеч надхвърля скоростта на "Охайо" от 25 възела при водоизместване от 18 700 тона. Неограничената издръжливост на ядрената енергия позволява на "Борей" да достигне до всяка точка на световния океан. 

Освен това автономността на "Борей" е повече от 90 дни, което означава, че подводницата може да се крие някъде на морското дъно повече от три месеца!

Ако руската континентална част бъде подложена на ядрена атака, тази подводница незабавно ще предприеме контраатака - а обсегът на ракетите ѝ покрива цяла Северна Америка и Европа. 

Максималният обсег на ракетата е от 8000 до 10 000 км. Ракетата е оборудвана с радарни дефлектори и електромагнитно заглушаване за борба със системата за противовъздушна отбрана на САЩ.

Освен това "Булава" може да носи десет ядрени бойни глави с подводно насочване, които индивидуално атакуват различни цели.

Могат да бъдат изхвърляни многобройни примамки, а способността ѝ за проникване е изключително висока. Освен това всяка ракета е оборудвана с ускорителна система, която отговаря за доставянето на бойните глави до целта.

Вероятното отклонение на снаряда достига 350 метра, което значително увеличава способността на "Булава" да нанесе стратегически ядрен удар. 

"Борей" е предназначен основно за разполагане в Северния ледовит океан. Подводницата е целогодишна и може да се използва денонощно. Удебелената обвивка е достатъчно здрава, за да пробие дебелата ледена кора по всяко време, а след това да отвори 16 ракетни силоза. Впоследствие във въздуха могат да полетят 16 междуконтинентални балистични ракети "Булава". 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук