Разходите за електричество на едномегаватов център за данни могат да достигнат 2 милиона долара годишно

Енергийната ефективност отдавна е сред основните тенденции в ИТ индустрията и компаниите полагат големи усилия в разработването на по-екологични технологии, съобщава TechNews.bg. Бил Косик е човек, който знае някои неща за това как се изграждат ефективни центрове за данни и като управляващ главен консултант на EYP Mission Critical Facilities в Чикаго помогна на HP да обедини 85 центрове за данни само в 6 такива.

HP купи консултантската фирма преди една година, трансформирайки я в едно ново поделение за обслужване на стратегически важни съоръжения, предназначено да помага на клиентите да планират изграждането на енергийно-ефективни центрове за данни или обновяване на съществуващите.

Намаляването на консумацията на енергия е сред основните цели на финансовите институции. Известно е, центровете за данни консумират много, понякога използват 30% от енергията за цялата компания, като в същото време заемат само 5% от пространството. Според Косик, един ценен метод за намаляване на консумацията на енергия е модернизацията на съществуващите центрове за данни, макар че това понякога може да се окаже твърде трудно.

“Това е скъпо и не можете да спрете нещата. В основни линии, вие правите сърдечна операция на пациент, който тича из квартала,” казва Косик. Той смята, че някои центрове за данни прахосват енергия просто, за да поддържат твърде ниска температура. В традиционните центрове за данни е студено като в хладилник. Ако се покачи температурата с пет до десет градуса, това може да спести до 40% от енергията за охладителните системи.

Един метод за намаляване консумацията на енергия също така е да се работи за ефективното й разпределение, защото има ситуации, когато се разпилява повече от 10% от енергията от пътя от външността на сградата до мястото вътре в нея, където се намира центърът за данни. 

Понякога модернизацията не е добър подход от финансова гледна точка и изграждането на ново съоръжение е по-доброто решение. EYP е предоставила консултантски услуги на много финансови институции, големи интернет и софтуерни компании и високоефективни компютърни центрове, както и е помагала на НР да планира два нови центъра за данни в САЩ. Марк Линеш, вицепрезидент по маркетинг за софтуерното поделение на НР, насочено върху управление и автоматизация на използването на сървъри и системи за съхранение на данни, каза, че има много центрове за данни, които използват остарели сървъри, захранващи системи и сградни инсталации. По тези и други причини разходите за електричество за 1-Мегаватов център за данни могат да достигнат 2 милиона долара годишно, а има по-големи интернет компании, които се нуждаят от центрове за данни с консумация от 20 до 30 Мвата. 

Този месец HP обяви нови технологии, които могат да измерват и управляват захранващите и охлаждащи системи, като същевременно ограничават консумацията. Ограниченията се поставят според количеството електричество, необходимо за работата на всеки сървър. /БЛИЦ