Интеграцията на Skype в смартфона е против интересите на доставчиците на мобилни услуги, които ще загубят приходи от подобна функционалност.
Решението на Nokia да продава новия си смартфон N97 с предварително инсталиран Skype не се хареса на част от телеком операторите, съобщава TechNews.bg. Доставчиците на мобилни услуги O2 и Orange са заявили, че симбиозата на Nokia и Skype ще ги лиши от приходи. Клиентите ще комуникират през VoIP приложението, без да използват платените гласови канали на операторите.

Nokia пренебрегна различните начини за привличане на клиенти и затова операторите трябва да кажат "не", гласи протестното съобщение на телеком компаниите. Редица британски оператори възнамеряват да откажат продажбите на N97 в своите фирмени магазини, твърди TechRadar.

Nokia обединява Skype с адресната книга на N97, като показва на потребителя информация кои контакти са в мрежата в даден момент и дава възможност за изпращане на съобщения към тях. Притежателите на смартфона могат да инициират и приемат безплатни гласови разговори през 3G или WiFi мрежи с други Skype потребители, както и да звънят на градски и мобилни телефони на ниски тарифи. /БЛИЦ