Тежка суша в Северен Китай застрашава сериозно лятната реколта, а милиони хора са откъснати от света и нямат осигурена питейна вода, предаде ДПА.
Общо 8 провинции са засегнати от историческото засушаване, се казва на сайтът на властите, отговарящи за контрола на водите и борбата срещу сушата в страната.

Президентът на Китай Ху Дзинтао пък призова отговорните органи в провинциите от северните и източните части на страната да направят всичко възможно, за да бъде осигурена реколтата през лятото. За тази цел ще бъдат осигурени 45 милиона евро помощ от държавата.

Периодът на засушаване в тези части на страната започна още през ноември миналата година и е вече са засегнати 10 милиона хектара обработваема земя. Общо 1/3 от площта на тези земя е тежко засегната, съобщава държавната агенция "Синхуа". В същото време пък на 4 милиона човека достъпът до питейна вода е ограничен.

Метереолозите в Китай очакват следващи валежи най-рано след няколко седмици, за да бъде прекратена най-голямата суша от 1951 година насам. /БЛИЦ