Германското правителство и властите на федералните провинции се споразумяха да наложат ограничения за движение в региони с особено неблагоприятна епидемиологична ситуация, пише "Труд".

Както беше съобщено от DPA, на гражданите ще бъде забранено да се отдалечават в радиус от 15 км от къщата без основателна причина.

Правилото ще влезе в сила в областите, където в течение на една седмица ще има 200 случая на коронавирусна инфекция на 100 хиляди от населението.

Също така, както се очаква, след кризисна среща по въпроса германският канцлер Ангела Меркел ще обяви удължаването на настоящия локдаун до 31 януари.

От началото на пандемията в Германия са идентифицирани 1 787 410 заразени, 35 518 пациенти с коронавирус са починали. През изминалия ден има нови заразени 11 987 души, 944 пациенти са починали от усложнения.

Сега в Германия се намира във втори локдаун, първият беше през пролетта. Поради новата вълна на пандемията в началото на ноември кафенета и ресторанти първо бяха затворени, но това се оказа недостатъчно.

В средата на декември правилата трябваше да бъдат значително затегнати и почти всички търговски обекти бяха затворени. Театрите, музеите, фризьорските салони, салоните за красота не работят, учениците са прехвърлени на дистанционно обучение. Предполагаше се, че мерките ще бъдат в сила до 10 януари.