След множеството санкции от Запада, през 2014 г. Русия имаше обективна нужда да търси нови търговски партньори в Азия. Както уверява американското издание The Diplomat, Москва вече можа успешно да неутрализира ограничителните мерки на Запада и да премине на Изток.

Ще може ли Китай да замени Германия?

Американската преса признава, че Русия е действала много логично. Санкциите от Европа и САЩ дори не мислят да приключат. Те не само се актуализират редовно, но и се добавят нови. Очевидно е, че в такава ситуация държавата не трябва да чака хубаво време край морето, а спешно да търси нови търговски партньори. С течение на времето Руската федерация започна да успява, пише "Поглед инфо".

С настъпването на украинската криза Азиатско-Тихоокеанският регион не подкрепи западните санкции срещу Русия. Поддържайки деликатен баланс, нито една азиатска държава не се присъедини към наказателните мерки на Вашингтон, припомня The Diplomat.

Дори Япония, която традиционно се смята за основния западен съюзник в региона, подкрепи ограничителните мерки срещу Русия много неохотно. В същото време търговията със страните от Изтока в Москва започва бързо да расте. Както бе отбелязано в американското издание, износът на китайска технология за Русия вече е надхвърлил немския.

Разбира се, сега Китай не може да осигури на Руската федерация същите технологии като Федерална република Германия. Въпреки това все още е възможно частично да се "запълват дупките". Американската преса признава, че компании от Китай бързо се появиха на руския пазар на технологично оборудване и постепенно подобриха уменията си. Вярно е, че има един минус.

Финансовата помощ от Пекин често се предоставя при участието на китайски изпълнители и капитали, а това противоречи на опитите на Русия да развие собствено производство, предупреждава американската преса.

Инвестициите от Азия замениха европейските пари.

Определено обаче има положителни новини. Особено добре при преориентацията към Изток се адаптира руския износ.

Азиатско-Тихоокеанският район се превърна в нов експортен пазар на въглеводороди и оръжия, водещ доставчик на най-новите технологии и основна алтернатива на западния капитал, съобщава The Diplomat.

Стартира тръбопроводът „Силата на Сибир“. Нефтената магистрала „Източен Сибир - Тихи океан“ започна да функционира. Всъщност Руската федерация се превърна в най-големия доставчик на "черно злато" за Китай.

Износът на въглеводороди и други природни ресурси обаче не е единственото постижение на преориентацията на Русия на Изток. Русия успя да убеди (или да привлече) азиатския инвеститор.

Инвестициите активно идват дори от Япония и Южна Корея - съюзници на САЩ. Токио и Сеул не се страхуваха да инвестират в руски проекти за производство и транспортиране на въглеводороди.

Японската JGC Corporation и Chiyoda Corporation станаха основните изпълнители на проекта за втечнен природен газ «Ямал СПГ», а южнокорейските корабостроителници построиха кораби за същия проект, съобщава The Diplomat.

Е, щом даже пресата в САЩ признава това, тогава руското обръщане към Азия изглежда наистина проработи.