След посещението на председателя на Камарата на представителите на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, Китай разкри планове за военни учения близо до Тайван, което поражда опасения за криза в Тайванския пролив.

Припомняме, Пелоси посети Тайван тази седмица въпреки поредица от заплахи от Пекин. Докато напрежението в Тайванския пролив нараства, Guardian пише: Какъв е рискът и колко трябва да се тревожим?

Как Китай реагира на посещението на Пелоси в Тайван?

Китайската армия започна военни учения, които включват бойни стрелби във водите и въздушното пространство около остров Тайван, съобщи китайската държавна телевизия тази сутрин. Очаква се ученията да продължат до края на почивните дни.

Официалната китайска информационна агенция Синхуа каза, че ученията са се съсредоточили върху "блокада, атака срещу морски цели, атака срещу наземни цели и контрол на въздушното пространство". Най-малко 40 търговски полета до и от Тайван са били отменени, съобщи China Times, цитирайки летището в Тайпе, което каза, че отмяната на полети не е непременно свързана с ученията.

Министерството на отбраната на Тайван нарече планираните учения на Китай въздушна и морска блокада на Тайван. „Мисля, че трябва да се сигнализира на Тайван, че сега не е моментът за допълнително нагнетяване на ситуацията. Това е голяма работа“, каза експертът по отбранителна политика на Индо-тихоокеанския регион Блейк Херцингер.

Колко притеснителни са военните учения на Китай?

Ученията са тест за способността на военните да изпълняват мисии в условия, които най-много наподобяват истинска война. В този случай те са предназначени да демонстрират нивото на сила, която Китай може да използва срещу Тайван.

Според Джъстин Баси, изпълнителен директор на Австралийския институт за стратегическа политика, военните учения на Китай вероятно ще бъдат калибрирани, за да се избегне ескалация от страна на САЩ. „По отношение на отношенията между САЩ и Тайван, САЩ винаги внимават да намерят правилния баланс между подкрепата на Тайван, но не и насърчаването на Тайван да направи нещо, което би предизвикало повече конфликти“, каза той.

Аманда Хсиао, старши китайски анализатор в мозъчния тръст Crisis Group, каза, че военната ескалация на Китай е тревожна, но не е неочакван отговор.

„Пекин явно се опитва да изрази недоволството си от посещението на Нанси Пелоси в Тайван. Това означава, че техният военен отговор трябва да бъде по-силен от стандартните военни действия около Тайван. „Мисля, че целта на военните учения е да се покаже военна сила“, казва Сяо. Китайският вестник Global Times съобщи, че ученията са имали за цел да демонстрират, че китайската армия е "способна да блокира целия остров".

Беше ли толкова напрегната ситуацията преди?

В Тайванския пролив имаше няколко кризи, последната през 1995 г. Беше обявено, че на острова ще се проведат първите демократични президентски избори. Китай провежда военни учения от месеци.

Въпреки че има история на военни учения в Тайванския пролив, Хсиао каза, че изглежда ученията, които Китай планира в отговор на посещението на Пелоси, този път ще бъдат по-близо до острова.

Какъв е мотивът на китайския лидер Си Дзинпин?

Откакто Си дойде на власт през 2012 г., той даде да се разбере, че обединението с Тайван е висок приоритет. Някои експерти обаче казват, че отговорът на Си ще бъде засенчен от проблеми във вътрешната политика. Китай е обхванат от нарастваща криза с недвижимите имоти, която предизвика протести.

„Когато става въпрос за посещението на Пелоси, това може би може да е възможност за Си Дзинпин да отклони вниманието си от вътрешните проблеми и да се съсредоточи в чужбина като метод за отвличане на вниманието“, каза Дженифър Хсу от австралийския институт Lowy.

Според Джейд Гуан, експерт по китайска външна политика в университета Дикин, стремежът на Си към Тайван и срещу САЩ вероятно ще бъде повлиян и от предстоящия 20-ти Национален партиен конгрес, среща, която се провежда на всеки пет години.

„Си се представя като защитник на суверенитета и териториалната цялост на Китай, централна част от които е Тайван. Така че правителството на Си не може да си позволи да изглежда слабо“, каза Гуан пред The ​​Guardian.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук