Студената война е останала зад нас, но степента на напрежение по цялата планета продължава да расте. В тази връзка американските анализатори посочиха пет места, където може да започне Третата световна война - може би последната за човечеството.


Южнокитайско море

Именно в този регион интересите на две суперсили - Китай и Съединените щати - могат да се сблъскат. Войната между Пекин и Вашингтон вече е започнала, но засега това е единствено „митническа война“, която, вероятно, ще получи и физическо изражение.

Според авторите на The National Interest нарушаването на търговските споразумения може да накара бившите партньори да „свалят ръкавиците“ и да започнат глобални военни действия.

Украйна

Според американците светът отново си спомни за съществуването на Украйна след инцидента в Керчeнския. Тогава няколко украински военни кораба се опитаха да пробият водните граници на Русия, за което бяха арестувани от руските граничари.

Въпреки факта, че значителна част от ВМС на една страна бива задържана от граничарите на друга, може да буди единствено смях, следващата такава провокация може да разстрои баланса на силите в Източна Европа.

Персийския залив

Политическата криза в Близкия изток отдавна се е превърнала в нещо обичайно. Но това не означава, че бавно и дълго тлеещото буре барут никога няма да избухне. Възможно е рано или късно да изсъска, но може да избухне от всяко невнимателно докосване.

Катализаторът за Третата световна война може да бъдат политическите вълнения в Иран, които ще тласнат Ислямската република към агресивни действия срещу многобройни врагове.

Корейския полуостров

Американците отбелязват спад в напрежението в региона през последната година. Но, както в предишния случай, това не означава, че войната не може да започне там всеки момент. Голям брой „клопки“ останаха в отношенията между САЩ и Северна Корея, а една от тях е производството на ядрено оръжие. Корея продължава да произвежда ядрени ракети, въпреки очевидното недоволство на Белия дом.

Всяко друго място

Американците не крият факта, че през последното десетилетие те не са успели да предскажат началото на всеки военен конфликт. Войните винаги започват неочаквано за командването на САЩ, така че е напълно възможно Третата световна война да започне на всяко друго място, което не е споменато в този списък.

Въпреки факта, че Вашингтон ще участва в конфликта, ако започне в някой от горните региони, съдейки по уверенията на експерти, ВМС на САЩ не са готови за пълномащабна война. И ще бъде много трудно ситуацията да се поправи...


Източник: pogled.infoПревод: В.Сергеев