Тереза Мей иска да сложи край на „затягането на коланите“, пише британският вестник The Times. Тереза Мей обяви, че десетилетието на строги икономии от Великобритания приключва със залог за увеличаване на публичните разходи след Брекзит.

Министър-председателят използва речта си на конференцията на Торите в Бирмингам, за да направи редица скъпо струващи обещания, които ще ограничат възможностите на финансовия министър Филип Хамънд в изработването бюджета за този месец.

Те също така доведоха до незабавни искания за повече пари от други министри от кабинета. Речта в продължение на една час изглежда успокои нервите в редиците на консерваторите, а колегите я обявиха за най-доброто от нейните три изявления като партиен лидер.

Речта започна след като един депутат, Джеймс Дъдридж, внесе писмо за недоверие към Мей. Речта й също така се опитваше да обвърже партията с нейния план за Брекзит, въпреки че думата "Чекърс" беше пропусната дискретно. Не се спомена нищо за Борис Джонсън, но заяви, че нейната партия подкрепят бизнеса.

Министерството на финансите се надяваше да избегне поемането на обещания на конференцията след обявеното през лятото годишно увеличение от 25 милиарда лири за здравеопазване. Обещанието на Мей да премахне ограничаването на заемите на общините за изграждане на нови домове обаче ще добави милиарди паундове към дълга и дефицита на страната. Залогът за продължаване на замразяването на акциза на горивото поради по-високите цени на петрола ще струва 38 милиарда лири, ако продължава още три години.

Тереза Мей каза: "Когато осигурим добра сделка за Великобритания, в прегледа на разходите през следващата година ще изложим нашия подход за бъдещето. Дългът като дял от икономиката ще продължи да намалява, подкрепата за обществените услуги ще се увеличи. "Защото десетилетие след финансовата катастрофа хората трябва да знаят, че строгите икономии, довели до тях, са свършили и тяхната упорита работа се е отплатила."