Традиционно първото място в списъка на жените-лидери в класацията „200-те най-богати бизнесмени на Русия 2017“ принадлежи на съпругата на бившия кмет на Москва Юрий Лужков – Елена Батурина (90 място в класацията на Forbes). Макар оценката на състоянието й да се понижи до 1 млрд. долара, това я смъкна само с 25 места надолу.

Втора година подред на второ място е Елена Риболовлева – 168-о място в класацията. Тя притежава 600 млн. долара, които получи след дълго бракоразводно дело с Дмитрий Риболовлев, който заема 15-о място в престижната класация.

Ако през миналата година топ 3 при жените бе запълван от Олга Белявцева, акционер в завода за производство на детски храни и минерална вода „Прогрес“, то през тази година по състояние я надхвърли Наталия Филева – собственичката на групата S7. Тя за първи път влиза в списъка на Forbes.

Малко не стигна на Татяна Бакалчук и Олга Белявцева, за да влязат в топ 3. През 2016 г. те бяха съответно на трето и четвърто място в класацията на най-богатите рускини.

Елена Батурина

Състояние: $1 млрд.

Място в класацията Най-богатите руснаци: 90 

Длъжност: президент на компанията Inteco Management

Възраст: 54 г.

Семейно положение: омъжена, две деца

Образование: Московски институт „Серго Орджоникидзе“

Източник на богатството: средства от продажба на компанията "Интеко" на Микаил Шишханов (44), недвижимости, инвестиции

Съпругата на бившия кмет на Москва Юрий Лужков развива хотелиерски бизнес в Русия, Австрия, Чехия и Ирландия. Тя също така инвестира в недвижими имоти и алтернативна енергетика в Европа.

През 2016 г. Батурина купи за 10 млн. долара офис сгради в Ню Йорк. Тогава компанията й придоби част от брега на Средиземно море в Кипър и планира да построи елитен жилищен комплекс в Лимасол. Заявената инвестиция е в размер на 40 млн. долара.

Дъщерите на Батурина и Лужков - Олга и Елена, завършиха Лондонския университет. Олга управлява хотел и бар.

Елена Риболовлева

Състояние: $600 млн.

Място в класацията Най-богатите руснаци: 168

Длъжност: частен инвеститор

Възраст: 50 г.

Семейно положение: разведена, две деца

Образование: Пермски медицински институт

Източник на богатството: след развод по взаимно съгласие

Елена Риболовлева за първи път влезе в класацията на Forbes Woman през 2016 г., след края на съдебната битка с бившия й съпруг. Така тя моментално се озова на второ място.

Процесът започна през 2008 г., като след 2 години съдът в Швейцария замрази основните активи на съпруга й с цел последващо разделяне на имуществото. Така през 2012 г. съпрузите се договориха и по взаимно съгласие се разделиха.

Елена прибра около 600 млн. долара и две къщи в Швейцария.

Риболовлеви се запознават още през студентските години. Бракът им продължава 21 години. Имат две дъщери. В процеса на съдебни битки става ясно, че притежават частна колекция с творби на Пикасо, Модилиани, Ван Гог и Моне.

Наталия Филева

Състояние: $600 млн.

Място в класацията Най-богатите руснаци: 171 

Длъжност: председател на Съвета на директорите в ЗАО "Група компании S7"

Възраст: 53 г.

Семейно положение: омъжена, две деца

Образование: Пермски медицински институт

Източник на богатството: група S7 (82.2%)

През 1997 г. съпрузите Наталия и Владислав Филеви изкупуват от акциите на авиокомпания „Сибир“. След кризата през 1998 г. те стават собственици на контролния пакет на предприятието и се заемат с развитието на бизнес за сметка на поглъщане на малки авиопревозвачи – в частност, по данни на вестник „Ведомости“, банкрутиралите регионални компании - "Саяна", "Енкора" и авиопредприятията Барнаула, Кемерова и Томска.

След поглъщането на „Внуковски авиолинии“, „Сибир“ през 2011 година излиза на московския пазар. След година се превръща в номер 2 превозвач в Русия. През 2006 година на базата на подразделенията на „Сибир“ възниква група S7, като компанията осъществява ребрандиране.

В момента „Сибир“ остава втори авиопревозвач в Русия, след „Аерофлот“.  

 

Олга Белявцева

Състояние: $450 млн.

Длъжност: член на Съвета на директорите и съсобственик на АО «Прогресс Капитал»

Възраст: 47 г.

Семейно положение: няма данни, три деца

Образование: Московски институт „Серго Орджоникидзе“

Източник на богатството: производител на детски храни и минерална вода "Прогресс" (35%), завод Beeplast, средства от продажба на акции на концерна "Лебедянский" и завода Beepack

През 90-те години на 20 в. Олга Белявцева работи като опаковчик в консервен завод. След това става водещ икономист в приватизираното предприятие, което впоследствие се превръща в концерн „Лебядинский“.

През 2000 г. Белявцева учредява компанията „Ассоль“, която се занимава с дистрибуция на продукцията на завода в 24 руски региона. След 4 години на „Ассоль“ се падат вече 30% от продажбите на завода и компанията влиза в концерна, а Белявцева – сред акционерите. 

На Белявцева принадлежат още заводите Beeplast и Beepack – производители на пластмасови изделия, велпапе и опаковки съответно.

Татяна Бакальчук

Състояние: $420 млн.

Длъжност: генерален директор на интернет-магазина Wildberries

Възраст: 41 г.

Семейно положение: омъжена, три деца

Образование: Московски държавен областен социално-хуманитарен иснтитут

Източник на богатството: онлайн-магазин за дрехи Wildberries (100%)

През 2004 година съпрузите Татяна и Владислав Бакалчук, педагог и радиофизик по образование, започват да правят поръчки на дрехи от германските каталози Otto и Quelle. Бакалчук стартирала проекта с новородено в ръце. Складът се намирал в апартамента им, а доставките взимала сама.

Днес Wildberries е най-големият онлайн магазин за дрехи и обувки на руския пазар. Дрехите се доставят също така в Беларус и Казахстан.

Компанията разполага с около 10 разпределителни центъра в Русия и всички те са под наем, съобщи в края на миналата година списанието РБК.

Източник: Profit.bg.