Иран може да използва кибер атаки, за да нападне САЩ, както и дори да се намеси в изборите за президент през 2020 година.


Това става ясно от доклад, обнародван на фона на страховете, че ескалацията на напрежението в Близкия изток може да е лакмуса за старта на Третата световна война. 

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри въздушен удар, в резултат на който бе ликвидиран 62-годишният генерал Касем Сюлеймани. 

Оттогава насам все по-големи стават страховете, че този инцидент може да подпали Третата световна война, след като духовният водач на Иран Али Хаменей заплаши със суров отговор в събота, пише в. "Дейли Стар". 

Хакери, които твърдят, че работят за иранското правителство, удариха в качеството на "отмъщение" сайта на американското правителство в неделя сутринта.  

Сега топ компанията за кибер сигурност FireEye обяви, че вече следи кибер заплахите, идващи от Иран, като настоящата ескалация на напрежението "може да ускори темпото на иранските кибер операции".

В доклада си "Пътят пред нас: Кибер сигурност 2020 и след това", FireEye казва: "Геополитическото напрежение, независимо от належащия въпрос, често е значим мотив за прониквания и разрушителни атаки". 

"В момента, ние наблюдаваме как напрежението между Запада и Иран ускорява темпото на иранските кибер операции. Очакваме проблемът да продължи, ако напрежението се запази.

Станахме свидетели на дейности от страна на няколко ирански групи, включително APT33, APT34, и TEMP.Zagros, срещу финансови услуги, медии и сайтове за забавления, търговия на дребно и други сектори.

Като допълнение към извличането на чувствителна информация, възможно е иранските групи да използват придобитото предимство за установяването на подривни и деструктивни кибер атаки, за да отвърнат или нанесат щети на свои противници. "

САЩ ще гласуват за президент на 3 ноември. В доклада на FireEye се предполага, че други страни може да се намесят в изборния процес, като от компанията заявяват, че вече са наблюдавали дейности, свързани с Иран, които целят точно това.