Правителството на Еквадор лиши основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, който се укрива в посолството на страната в Лондон,  от средства за комуникация с външния свят. Това се посочва в официално комюнике, публикувано от властите на Еквадор в сряда.
„Мярката е предприета във връзка с неизпълнение от страна на Асанж на писмения ангажимент, даден на правителството в края на 2017 г., в който той обеща да не разпространява съобщения, които предполагат намеса в отношенията с други държави", се казва в заявлението.
 

Според еквадорските власти, поведението на Асанж и съобщенията в социалните мрежи застрашават добрите отношения с Великобритания, страните от ЕС и с останалите държави. Във връзка с това средствата за комуникация на Асанж с външния свят са били спрени във вторник. Във връзка с поведението му не се изключва предприемането и на допълнителни мерки.

Напоследък в профила си в Туитър Асанж публикува множество постове, отнасящи се до ареста на лидера на Каталония Карлес Пучдемон. В един от тях той назова бившия лидер на каталонското правителство "първият политически затворник в Германия", цитирайки статия в немски вестник.

Преди това създателят на WikiLeaks коментира ситуацията с експулсирането на 23 руски дипломати от Великобритания във връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.  Според него премиерът на Великобритания Тереза Мей се е оказала в сложно положение. „Ако Москва съзнателно стоеше зад отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с нервно-паралитично вещество, то това, по-скоро, е направено, за да провокира реакция от страна на Великобритания, а Русия вече е пресметнала действията си”, смята той.