Испанските депутати приеха на първо четене законопроект, който позволява човек да смени свободно пола си от 16-годишна възраст. Това стана след месеци на напрежение между управляващата левица и феминисткото движение в страната, предаде Франс прес.

Текстът, изготвен от лявата радикална партия "Подемос", която е партньор в управлението на Испанската социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес, беше приет със 188 гласа при 150 "против" и 7 въздържали се.

Законопроектът предвижда възможността лице, което се самоопределя като трансджендър да смени името и пола си в своите лични документи просто като посети компетентната административна служба.

Дупе да ни е яко! Джендър фашизмът пробива в ЕС, ето какво ни готвят

Предвижда се и отпадането на изискванията за пълнолетие, медицински документи и доказателства за премината двугодишна хормонална терапия.

Ако законопроектът бъде окончателно приет от испанския Сенат (горната камара на парламента), това ще нареди Испания сред няколкото страни по света, където самоопределяното по пол е възможно с обикновено заявление. Първата европейска страна, която призна това право на трансджендърите беше Дания през 2014 г.

"Този закон урежда един исторически дълг на държавата спрямо трансджендърите и сваля клеймото върху техния живот. Транс жените са жени", заяви вчера пред депутатите министърката на равенството и негов вносител Ирене Монтеро.

Наричаният "транс закон" ще позволи на лица от 14 до 16 години да сменят свободно пола си в личните документи, ако са придружени от родители или настойници. Тези от 12 до 14 години трябва да получат одобрение от съда.

Предвиден е тримесечен период преди влизането в сила на изявеното желание за смяна на пола.

Приетият от испанския Министерски съвет преди година проектозакон предизвика разделение между "Подемос" и социалистите, които направиха напразен опит да го променят. Той предизвика и противоречия в средите на феминисткото движение на страната между привърженици на Монтеро и известни активистки.

"Претендирането, че полът е нещо повече от биологичен признак (...) ми прилича на отстъпление" за жените, заяви Кармен Калво - бивша вицепремиерка на Педро Санчес. "Държавата трябва да даде отговор на трансджендър лицата, но (биологичният) пол не нито доброволен, нито право на избор", добави тя.

Традиционните феминисти се опасяват най-вече от участието на лица, родени с мъжки пол, които се самоопределят като жени, в женски спортни дисциплини, както и от излежаване на евентуални присъди в женски затвори.

След неуспешни опити за частични промени в така предложения от "Подемос" проектозакон, по-рано от партията на Педро Санчес все пак заявиха, че ще го подкрепят при гласуването.

Известната активистка на ЛГБТ+ общността и първата трансджендър жена в един от испанските регионални парламенти Карла Антонели критикува остро социалистите за опитите им да нанесат поправки в предложения текст.

Консервативният в. "Мундо" нарече законопроекта "най-голямата законотворческа загуба на социалистическата партия от "Подемос", докато лявоцентристкият "Паис" подчерта, че това е "един от текстовете, предизвикали най-голямото напрежение в управляващата коалиция досега".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук