Около 970 000 жители на Великобритания (1,5% от населението) са имали през месец юли симптоми, предизвиквани от инфекцията от новия коронавирус в продължение на минимум четири седмици от момента на заразяване, съобщи ТАСС, цитирани от БТА.

Около 650 000 души казват, че "дългият ковид" влияе чувствително на всекидневните им дейности. Според данните от доклада, най-често продължителни изпитват симптоми на заболяването хора на възраст от 35 г. до 69 г., хора с други заболявания, работещите със заразени пациенти лекари, както и жителите на най-зле развитите в социално-икономически план райони на страната.

Данните са от разпространен в четвъртък доклад на Националната статистическа служба на Обединеното кралство.

В него се посочва, че най-често (в 58 на сто от случаите), пациентите се оплакват от продължителна умора. Сред другите симптоми на "дълъг ковид" експертите посочват затруднено дишане (в 42 на сто от случаите), болки в мускулите (32%) и нарушение в концентрацията на вниманието (31%).

Близо 817 000 от британците, изпитващи продължителни последствия от заболяването, са били заразени или подозират, че са се заразили в първата половина на тази пролет, а повече от 300 000 души са се заразили преди повече от година.