Полша и Чехия координирано въведоха граничен контрол по границите си със Словакия. Чешкият вътрешен министър обяви, че от 3 октомври започват проверки на случаен принцип по словашката граница до 31 октомври с възможност за удължаване.

Причината са нелегалните миграция и трафик. От полунощ проверки започват и на граничните пунктове между Полша и Словакия. Мярката ще важи 10 дни, обяви полският вътрешен министър Мариуш Камински.

Спешно

На спешно свикана пресконференция министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер съобщи, че в полунощ Австрия също въвежда контрол по границата със Словакия. Мярката е договорена с министрите на вътрешните работи на Полша и Чехия.

В края на миналие месец Германия въведе временно контрол по границите си с Полша и Чехия, въпреки че и двете страни са в Шенгенското пространство.

Вътрешният министър Нанси Фезер обясни, че границите на ЕС се нуждаят от по-добър контрол, в противен случай Шенген е в опасност.

В Германия, която през миналата година прие около 1 милион украински бежанци, се наблюдава рязко нарастване на броя на търсещите убежище в сравнение с други части на Европа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук