Информацията за това, че първите предупреждения на американското разузнаване за опасността от новия коронавирус са стигнали до президента на САЩ Доналд Тръмп още в началото на януари, е невярна. Американският лидер публикува съобщение за това на страницата си в Twitter.
"Разузнаването току-що ми съобщи, че съм бил прав. Те не са повдигали темата за коронавируса до последните дни на януари, а това беше точно преди да забраня влизането в САЩ от Китай. В допълнение, те говориха за вируса между другото, като за нещо, което не представлява опасност “, написал е той. „Лъжливите медии отново невярно разбраха всичко“, добавил е Тръмп.

По-рано, вестник The Washington Post съобщи, че разузнаването многократно е докладвало на Тръмп за тежестта на заплахата от коронавирус, а американската администрация получила първото такова известие още на 3 януари.

Според университета Джонс Хопкинс, който прави изчисления въз основа на информация от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани повече от 1,15 милиона случая на коронавирусна инфекция, над 67 хиляди души са починали.

Превод и редакция: БЛИЦ