Четири дни след ядрената експлозия, при която загинаха най-малко петима души в руска база, властите признаха вчера, че инцидентът е свързан с изпитания на нови оръжия, и обещаха да ги доведат докрай. Това ссъобщава Франс прес.

Взрив в руско поделение, има жертви и повишена радиация

Американски експерти предполагат, че инцидентът може да е бил свързан с тестове на крилатата ракета "Буревестник", едно от новите оръжия, които президентът Владимир Путин обяви в началото на тази година за "непобедими" и че това е оръжие, което ще бъде невидимо за радарите и няма да може да бъде прехващано от противовъздушните системи.

Без да е толкова конкретна, руската ядрена агенция увери вчера, чествайки паметта на петимата си загинали служители, че иска "да продължи работата по новите видове оръжия, която във всеки случай ще бъде продължена докрай".

Тайнствената експлозия в Архангелск била като в Чернобил

Някои издания твърдят, че най-вероятно става дума за ракетите "Кинжал", които преминаха успешно тестове за изстрелване от самолет. Изпитанията в Бяло море са били за ракета от същия клас за морско базиране.

"Ние ще изпълним задълженията, поверени ни от родината и нейната сигурност ще бъде напълно гарантирана", заяви шефът на "Росатом" Алексей Лихачов, цитиран от руските информационни агенции.
 
  Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че знае "много" за експлозията. Той добави, че САЩ имат подобно оръжие.

"Росатом" съобщи плашещи подробности за взрива в Севернодвинск

"САЩ научиха много от експлозията на дефектна ракета в Русия", написа Тръмп в Twitter и спомена ракетата "Скайфол". "Имаме подобна технология, но по-напреднала".

БЛИЦ припомня, че взривът при изпитанието на ракетите уби няколко руски учени. Инцидентът стана миналия четвъртък на специална платформа във водите на Бяло море край Архангелск.

Мистерия: Изтича ли радиация след експлозията в руска военна база до Архангелск! СНИМКИ

Руските власти съобщиха официално новината за трагедията едва два дни по-късно. Първоначално беше обявено, че са се провеждали изпитания на ракетен двигател с течно гориво. Впоследствие стана ясно, че специалистите са тествали двигател с ядрено гориво.

Подготовката за изпитанието е продължила цяла година. Все още не е ясно от какво е бил предизвикан пожарът на платформата, вследствие на който се е възпламенило горивото на двигателя.

След експлозията радиацията в близките селища се е повишила два пъти за около час. Опасност за населението няма, но след първоначалните съобщения хората масово са започнали да купуват йод от аптеките.

Масова паника за йод в Русия, подозират сценарий като с Чернобил

Петимата учени са работели във Федералния център за ядрени изследвания в закрития град Саров. Там се проведе траурна церемония, на която беше почетена паметта на загиналите, допълве медията.
 
Според ръководството на „Росатом”, те са били елитът на корпорацията в ядрените разработки. Загиналите ще бъдат предложени за национални награди. На семействата им ще бъдат изплатени по 120 заплати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!