Американският държавен глава Доналд Тръмп потвърди пред журналисти в Ню Орлиънс за интереса си към закупуването на о. Гренладия от Дания. По думите му това би била ''съществено голяма сделка за недвижим имот''.

Тръмп заяви, че все още не се е отказал от намерението си и допълни, че Гренландия би била идеална за САЩ от стратегическа гледна точка.

,,Да, факт е, че Гренландия е собственост на Дания, но датчаните са наши приятели и съюзници. Ние ги пазим, както пазим много други части по света. Гренландия би била от важно стратегическо значение за нас, така че разговорите по тази тема предстоят.


Освен това Гренландия до известен смисъл е бреме за бюджета на Дания, тъй като годишно за него се харчат близо 700 млн. долара'', коментира Тръмп пред журналисти.

През септември президентът на САЩ ще пътува до Дания по време на своята обиколка из Европа, но едва ли темата за продажбата на Гренландия би била основна тема, смятат анализатори.

Това не е първият случай, в който президент на САЩ пожелава да закупи въпросната територия. През 1946 г. Хари Труман предлага на Дания 100 млн. долара за Гренландия, но офертата е отхвърлена.