Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще публикува документ за финансовата си отчетност преди президентските избори през ноември 2020 г., съобщават световните медии.

"Боб Мълър отдели две години и 45 милиона долара, провери всичките ми финансови документи и данъци и не откри нищо. Сега ловът на вещици продължава, а прокурорите демократи от Ню Йорк проверяват всички финансови трансакции, които някога съм правил.

Такова нещо с президент никога не се е случвало. Това, което те правят, е незаконно. Но аз съм чист, и когато публикувам финансовите си отчети (мое решение) преди изборите, това само ще покаже, че съм много по-богат, отколкото хората мислят и това е добре", написа американският лидер в своя акаунт в Туитър.

Миналата седмица стана известно, че адвокатите на Тръмп са се обърнали към Върховния съд с искане да спре разследването срещу действащия президент, което предполага разкриване на неговите данъчни декларации.

Това е последната инстанция, която предстои да вземе решение по този въпрос. По-рано Тръмп загуби второ обжалване срещу решението на по-нисшестоящ съд, който разпореди държавния глава да публикува данъчните си декларации.

Редица служители на Ню Йорк и демократи в Конгреса чрез съдилищата настояват Конгреса да получи достъп до данъчните декларации на Тръмп. В началото на октомври Федераления съд на Ню Йорк разреши на прокурорите да поискат данъчните декларации на президента и неговата компания за период от 8 години. Впоследствие това решение бе отменено от Апелативния съд във Вашингтон след обжалване.

Политическите противници на Тръмп и някои прокурори настояват за данъчните му декларации, надявайки се да намерят доказателства за евентуално нарушение на закона.

Тръмп отказва да публикува декларациите, заявявайки, че те все още се проверяват от данъчната служба. Публикуването на документите може да хвърли светлина върху размера на състоянието на Тръмп, неговите дългови задължения и трансакции през периода, когато той бе бил бизнесмен и се е занимавал с недвижими имоти.