Президентът на Украйна Володимир Зеленски подготвя сериозни кадрови промени по високите етажи на властта в страната. Първият кандидат за уволнение бе министърът на горивата и енергетиката Герман Галущенко, информира УНИАН.

Медиите съобщиха и за възможна оставка на министъра на спорта Вадим Гуцайт, който оглавяваше НОК, и министъра на стратегическите индустрии Павел Рябикин. 

Самият Зеленски предупреди, че започва голяма чистка в кабинета му.

Корупционният скандал, който разтресе Украйна в разгара на войната

На 21 януари от Министерството на инфраструктурата съобщи за задържане от служители на реда на министъра на развитието на общностите и териториите Василий Лозински. Причината за задържането на висш служител е кражба на бюджетни пари. По-късно стана известно, че той е бил задържан при получаване на подкуп в размер на 400 000 долара.

Същия ден украинските медии публикуваха данни за договорите на Министерството на отбраната за закупуване на продукти за Въоръжените сили на Украйна. Оказа се, че чиновниците са купували продуктите в пъти по-скъпо от цените на дребно в столичните супермаркети.

Заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов поиска да бъде освободен от поста си

Той подава оставката си на фона на обвинения за закупуване на храни за украинските въоръжени сили.

„Министърът на отбраната на Украйна днес подкрепи искането на Вячеслав Шаповалов за освобождаването му от поста заместник-министър на отбраната на Украйна и внесе съответното предложение в кабинета на министрите на Украйна“, съобщават от министерството на отбраната.

По-специално, Шаповалов, който отговаряше за логистиката на въоръжените сили на Украйна, „помоли да бъде уволнен, за да не представлява заплаха за стабилното снабдяване на въоръжените сили на Украйна в резултат на кампания от обвинения, свързани с закупуване на хранителни услуги."

„Въпреки че изказаните обвинения са необосновани, обявяването на уволнението на Вячеслав Шаповалов е достоен акт в традициите на европейската и демократична политика - демонстрация, че интересите на отбраната са по-високи от всякакви кабинети и кресла“, се казва в съобщението.


Оставката на Вячеслав Шаповалов

Посланикът на САЩ коментира скандала с поръчката на Министерството на отбраната

В бъдещата Украйна не може да има място за онези, които използват държавни ресурси за собствено обогатяване.

Това каза посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк, цитирана от Voice of America. 

„В бъдещата Украйна не може да има място за тези, които използват държавните ресурси за собственото си обогатяване. Държавните ресурси трябва да служат на хората. Хората трябва да разберат своята отговорност един към друг и към държавата. И това не са празни думи. са думи, които имат дълбоки корени в ценностите, които Украйна подкрепя в опитите си да бъде част от евроатлантическото общество“, коментира посланикът.

Тя изрази надежда, че украинското общество и правителство ще се мобилизира след уроците от миналото.

„Съединените щати ще продължат да подкрепят усилията на Украйна за насърчаване и създаване на институции, които ще работят за интересите на мнозина, а не на малцина“, каза посланикът.

Главният прокурор уволни заместника си Симоненко след скандал с почивка в Испания

 

„Главният прокурор Андрей Костин е подписал заповед за доброволно освобождаване от административна длъжност на заместник-главния прокурор Алексей Симоненко“, се казва в съобщение на прокуратурата в Telegram.

Журналистът Михаил Ткач разкри, че тази зима Симоненко е прекарал 10-дневна почивка в Испания. Снимки от почивката публикува съпругата на зам.-главния прокурор в Instagram.

Той замина за Марбея въпреки факта, че през декември украинският президент Володимир Зеленски забрани на политици и служители да почиват в чужбина по време на войната.

„Съжалявам, ако някой от политическата класа на Украйна си мисли, че когато се спуска със ски от планината, това мотивира войниците да станат от окопите и да преминат в настъпление – това е признак на лудост. А такива хора няма да има в политика", каза тогава президентът Зеленски.

Зеленски подписа оставката на Тимошенко

 

Кирило Тимошенко подаде оставка от поста заместник-началник на канцеларията на президента на Украйна. За това съобщи самият той в Telegram.

„Благодаря на президента на Украйна Володимир Зеленски за доверието и възможността да вършим добри дела всеки ден и всяка минута. Благодаря на всеки началник на регионалните военни администрации. Успяхме да изградим най-мощния екип в страната. Вие наистина сте готини. Вие сте истински воини на светлината! Благодаря на кметовете на градовете. За градивността в споровете. Благодаря на готиния екип на дирекция „Регионална политика“ на президентския кабинет. Без вас нищо нямаше да се случи“, написа Тимошенко.

Той също така благодари на всички украинци за доверието в "каузата" и въоръжените сили на Украйна, които "спасиха и защитиха страната".


Оставката на Тимошенко е била подписана 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски вече е издал указ за освобождаването му от поста заместник-ръководител на кабинета си.

Превод и редакция: БЛИЦ