Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви война на корупцията в страната, след като в страната избухна скандал. Разбита беше престъпна група за източване на бюджетни средства. Заместник-министър е обвинен, че е взел подкуп от 400 хиляди долара.

Заместник-министърът Лосински е обвинен, че е взел подкупа за покупката на генератори в условията на руски атаки срещу енергийната система. Той вече е освободен.

През лятото правителството отпусна около 47 милиона долара за закупуване на генератори за отопление. Висши държавни служители са се облагодетелствали, като са уреждали сделките на завишени цени. Един от членовете на престъпната група е опитал да избяга в чужбина, но е задържан на границата. При обиските са иззети около 50 хиляди долара, съобщава БНТ.

Президентът Зеленски обеща да бъдат взети мерки.

"Тази седмица ще бъде време за подходящи решения, те вече са подготвени. Не искам да ги обявявам сега, но те ще бъдат справедливи. Ще анализираме всичко подробно - енергетиката и снабдяването, отношенията между централното правителство и регионите, всичко, свързано с обществените поръчки за военните", каза Зеленски.

Зеленски съобщи още, че службите напредват в разследването срещу хора, работещи против Украйна и благодари на журналистите за установяването на факти по случаите със злоупотреби.